Faktaboks

Tournai

latin: Turnacum

nederlandsk: Doornik

Uttale
turnˈɛ
Tournai
Tournai. Grand-Place med St. Quintin-kirken fra 1200-tallet midt i bildet.
Pont de Trous
Siden 1300-tallet har Pont des Trous ført over Schelde.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Tournai er en by og en kommune i Belgia, i regionen Vallonia, provinsen Hainaut, ved elven Schelde. Byen hadde 69 554 innbyggere i 2018 og har et areal på 213 kvadratkilometer.

Tournai har elvehavn, maskin-, trikotasje- og sementindustri og forlagsvirksomhet, men den tradisjonelle tøyindustrien spiller også en viss økonomisk rolle. Byen er kjent for produksjon av mykt porselen i perioden 1751–1885.

Kulturelle institusjoner inkluderer en rekke spesialskoler og museer; naturgeografisk museum, arkeologisk museum og museer for kunst og folklore. Til de mange gamle byggverkene hører tøyhuset fra 1600-tallet med rike samlinger og flere middelalderkirker. Særlig merkes den vakre Notre-Dame-katedralen, en korsformet basilika som ble påbegynt på 1100-tallet. Katedralen står på UNESCOs verdensarvliste.

Tournai ble grunnlagt av romerne i det første århundre evt., het Turnacus/Turnacum, og ble tidlig et veiknutepunkt. Byen var på 400-tallet en slags hovedstad for de saliske frankere. Om lag i 880 ble byen totalt ødelagt av vikinger. Tournai tilhørte Frankrike 1667–1713, 1745–48 og 1794–1814.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg