Portrett av Tina Haagensen av Xenia Villafranca/Tina Haagensen. Gjengitt med tillatelse

Christina Haagensen, best kjent som Tina Haagensen, er en profilert norsk mote- og kostymedesigner som kler opp norske kjendiser, lager filmkostymer og underviser i motefag ved Esmod Oslo.

Hun ble født 5. september 1967 i Mosjøen, og har siden 1980 vært bosatt i Oslo.

I 1988–89 utdannet Haagensen seg til dekoratør ved Danmarks Dekoratørfagskole i København. Etter det jobbet hun i tekstil- og motebransjen som assistent, stylist, innkjøper og dekoratør, samtidig som hun designet og produserte sine egne kleskolleksjoner som hun solgte gjennom butikker i Oslo.

Fra 2004 til 2007 arbeidet hun som assistent for den norske moteskaperen Kjell Nordstrøm («Baron von Bulldog»). I samme periode studerte hun motedesign og modelisme ved Esmod i Oslo, der hun mottok juryens pris for beste avgangskolleksjon. 

I 2007 kom hun på andreplass i TV-programmet Designerspirene på TV3. 

Samme år startet hun sitt eget brand (merke), Tina H, som i 2010 skiftet navn til TINA HAAGENSEN. Hun ble nominert til Nåløyeprisen i 2009 og 2010.

Haagensen har siden høsten 2010 arbeidet som lærer i design og modelisme for diplomstudentene ved moteskolen Esmod i Oslo. 

Tina Haagensen har i sin design en stil som er feminin, lekende og fargerik, og ofte med referanser til japansk estetikk og klesstil. Med kjolen og jakken som nøkkelplagg er kolleksjonene preget av hennes sans for det eksklusive og kostbare, med vekt på naturlige stoffer som ull og silke, og gjerne med håndsydde detaljer. 

I 2009 utviklet hun for første gang de såkalte tvillingkolleksjonene; et konsept som består i å lage to ulike versjoner av samme plagg, hvor den ene varianten blir utført i kostbare og eksklusive tekstiler, mens den andre versjonen er enklere og rimeligere. Ideen bak konseptet er å gjøre designerplagg mer tilgjengelige, både når det gjelder pris og bruksområde. Haagensen utviklet ideen etter å ha sett seg lei på at det eneste motedesignere tilbyr av produkter folk flest har råd til, er en t-skjorte med brandets prangende logo. I perioden 2007–14 ble merket solgt til butikker i flere land via messer i Paris og København.

Siden vår- og sommerkolleksjonen 2014 har Haagensen valgt å redusere omfanget av de fabrikkproduserte kolleksjonene til fordel for mer egenproduksjon, som selges via nettbutikker. Hun tar også private bestillinger, og har sydd en rekke antrekk til norske kjendiser, som for eksempel Ingrid Bolsø Berdal, Chicas del Coro, Christine Koht med flere.

Samtidig som hun trappet ned de kommersielle motekolleksjonene, valgte hun å jobbe mer med kostyme. Blant annet sydde hun flere av kostymene Kjell Nordstrøm designet til filmene Kalde føtter (2006), Detektiv Downs (2013) og Fritt vilt-trilogien. Fra 2013 har Haagensen også utført design og stylistoppdrag i samarbeid med Nordstrøm under firmanavnet NORDSTRØM/HAAGENSEN, hvor hun blant annet har designet og tilvirket kostymene til damekarakterene i barnefilmene Doktor Proktors prompepulver (2013) og Doktor Proktors tidsbadekar (2015). 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

8. september 2016 skrev Gunn Hild Lem

Hei,

jeg vil gjerne ha artikkelen, men er i systemet nødt til å avvise om jeg vil ha noen endringer. :-) Og det vil jeg. Jeg vet at mange av artiklene våre starter slik som dette, men vi ønsker heller å ha en ingress som oppsummerer det viktigste om personen. Kan du endre det?:-)

Alt godt fra Gunn Hild

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.