Tina Haagensen

Faktaboks

Tina Haagensen
født:
5. september 1967, Mosjøen
Tina Haagensen er en profilert norsk klesdesigner, som har jobbet både foran og bak kamera.
Portrett Tina Haagensen
Brodert silke er en av klesdesigner Tina Haagensens spesialiteter.
Broderi – toppbilde
Tina Haagensen kom på andreplass i realityprogrammet Designspirene i 2007.
Designspirene, finale

Tina Haagensen er en prisbelønt, norsk klesdesigner, som produserer kolleksjoner under sitt eget navn. Hennes signaturstil er eksentrisk og fargerik, med klare referanser til japansk estetikk – ispedd norsk kulturarv. Haagensen har vært lærer ved moteskolen ESMOD i Oslo og deltatt i en rekke TV-produksjoner, både som kreatør, jurymedlem og deltaker. Ikke minst gjorde hun seg bemerket i realitykonkurransen Designspirene i 2007 (norske «Project Runway»).

Merkenavn

Haagensen startet sin eget merke «NO BAD TASTE by Tina H» i 1990. Merket bestod av såkalte «one-offs» (unike plagg, bare ett av hvert) for utvalgte Oslo-butikker, og ble solgt på kommisjon. Merket holdt det gående helt til 2000. I 2007, samme år som hun deltok i Designspirene, startet hun sitt eget merke i større skala; Tina H, som i 2010 skiftet navn til TINA HAAGENSEN. Fra 2013 har Haagensen også utført design og stylistoppdrag i samarbeid med Kjell Nordstrøm (også kjent som Baron von Bulldog) under firmanavnet NORDSTRØM/HAAGENSEN. Tina Haagensen avsluttet utenlandsproduksjonen i Kina, Litauen og India i 2014, og har siden nedskalert tilbake til merkets opprinnelige form; redesignede one-offs laget av antikke kimonoer fra Japan.

Utdannelse

I 1988–1989 gikk Haagensen på Dupont Danmarks Dekoratørfagskole i København. Etter endte studier skaffet hun seg en allsidig bakgrunn som altmuligkvinne, fra «knappenålsplukker» til moteassistent i tekstil- og motebransjen i Norge, før hun videreutdannet seg innenfor damedesign og modelisme ved moteskolen ESMOD i Oslo under Nils-Christian Ihlen-Hansen i årene 2004–2007.

Stil

Tina Haagensen fusjonerer japansk klesstil med norske klestradisjoner; eleganse går hånd-i-hånd med håndverk og komfort.
Japanskinspirert fra Tina Haagensen

Med kjolen og jakken som nøkkelplagg er kolleksjonene preget av vintage glamour, med vekt på naturlige stoffer som ull og silke med håndsydde detaljer. I 2009 utviklet hun for første gang tvillingkolleksjonene. Konseptet består i å lage to ulike versjoner av samme plagg, hvor den ene varianten blir utført i kostbare og eksklusive tekstiler, mens den andre versjonen er enklere og rimeligere. Ideen er å gjøre designerplagg mer tilgjengelige, både i pris og bruksområde. I perioden 2007–2014 ble merket solgt til butikker i flere land.

Spesialbestillinger

Tina Haagensens kundekrets består også av private kunder, og andelen spesialoppdrag økte. Blant annet sydde hun flere av kostymene Kjell Nordstrøm designet til filmene Kalde føtter (2006), Fritt vilt-trilogien (2006) og Detektiv Downs (2013). Hun var også kostymedesigner for damekarakterene i filmene Doktor Proktor og Prompepulveret (2014) og Doktor Proktor og Tidsbadekaret (2015). Hun designet og sydde kostymer til Chicas del Coro for Melodi Grand Prix (2009), har designet klær til Jenny Skavlan og Charlotte Thorstvedt, og har kledd opp kjente navn som Animal Alpha (2005), Christine Koht (Gullruten 2007), Ingrid Bolsø Berdal (Gullruten 2011 og 2012) og Marit Bjørgen (Swix, 2016).

Veldedighet og miljøvern

Tina Haagensen er en av flere norske klesdesignere som benytter sitt navn til inntekt for veldedighet, blant annet Redd Barna, Regnskogfondet og Landsforeningen for hjerte- og lungesyke. Hun avstår fra å benytte pels, og fremmer bærekraftig, lokal produksjon.

Priser og utmerkelser

I plaggene fra vinteren 2010 ser man tydelige referanser til norske folkedrakter. Naturmaterialer går igjen som en rød tråd i alle kolleksjonene.
Vinteren 2010, Tina Haagensen
  • 2011 – Mote Med Mening, utvalgt som hovednavn/visning
  • 2010 – Vant sesongens visning, Oslo Fashion Week
  • 2010 – Nominasjon, Nåløyeprisen
  • 2009 – Nominasjon, Nåløyeprisen
  • 2007 – Andreplass, Designspirene, TV3
  • 2007 – Juryens pris, avgangseksamen ESMOD
  • 2006 – Vant pelskonkurranse i regi av ESMOD og Saga Furs
  • 2004 – Representerte ESMOD Oslo i internasjonal pelskonkurranse i Milano

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer (1)

skrev Gunn Hild Lem

Hei, jeg vil gjerne ha artikkelen, men er i systemet nødt til å avvise om jeg vil ha noen endringer. :-) Og det vil jeg. Jeg vet at mange av artiklene våre starter slik som dette, men vi ønsker heller å ha en ingress som oppsummerer det viktigste om personen. Kan du endre det?:-) Alt godt fra Gunn Hild

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg