Faktaboks

Tim Kaine

Timothy Michael Kaine

Født
26. februar 1958, Saint Paul, Minnesota
Tim Kaine, 2019
Tim Kaine, 2019
Av /United States Senate 𝒲.

Tim Kaine er en amerikansk politiker fra Virginia som var Det demokratiske partiets visepresidentkandidat ved presidentvalget i USA i 2016, der han og Hillary Clinton tapte.

Kaine er siden 2012 senator fra Virginia. Han har tidligere vært formann i demokratenes nasjonale styringsorgan Democratic National Committee (DNC) (2009–2011), guvernør i Virginia (2006–2010), viseguvernør (2002–2006) og ordfører i Richmond (1998–2001).

Kaine er oppvokst i Kansas og utdannet jurist fra Harvard University. Som student tilbrakte han et år i arbeid for jesuittmisjonen i Honduras. Kaine har jevnlig omtalt sin katolske tro og tiden i Honduras som viktig for sin politiske utvikling. Han lærte også spansk under oppholdet og bruker ofte språket offentlig.

Kaine er kjent for en mild fremtoning, regnes som sentrumsorientert i økonomisk politikk og innstilt på tverrpolitisk samarbeid. Han har som lovgiver støttet kvinners rett til å velge i abortspørsmål, men også sagt at som troende er hans personlige standpunkt mot abort. Han har markert seg som tilhenger av strengere våpenkontroll, særlig etter skytemassakren ved Virginia Tech, som fant sted mens han var guvernør.

Demokrater til venstre i partiet har blant annet kritisert ham for å støtte arbeidet for en ny frihandelsavtale med et stort antall stillehavsland (TPP) og for ikke å være stram nok i sitt syn på regulering av bankene.

Da han ble kunngjort som Hillary Clintons visepresidentkandidat i juli 2016 var en utbredt analyse at han representerte en satsing på det trygge, fremfor venstrefløyens krav om nyorientering i den økonomiske politikken.

Kaine uttalte etter valgnederlaget at han ville konsentrere seg om gjenvalg til Senatet i 2018 og at han ikke kom til å stille som presidentkandidat i 2020.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg