Tiangong 1

Oppskytningen av det kinesiske betjente romlaboratoriet Tiangong 1 fra Jiuquan-romsenteret 29. september 2011.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Illustrasjon som viser Tiangong 1 (til venstre) og Shenzhou 8 før sammenkoblingen 3. november 2011.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Tiangong 1 er kinesiske betjente romlaboratorie-seksjoner. Navnet betyr "Himmelsk palass".

Tiangong 1 ble skutt opp med en Long March 2 F bærerakett fra Jiuquan-romsenteret i Det indre Mongolia 29. september 2011. Statsminister Wen Jiabo overvar oppskytningen, mens president Hu Jintao og en rekke andre, fremtredende personer fulgte det hele fra et kontrollsenter i Beijing.

Romlaboratoriet ble innledningsvis plassert i en bane med høyeste/laveste punkt i 362/355 km og inklinasjon 42,75 grader, en bane som etter hvert ble gjort sirkelformet i en høyde av 343 km.

Tiangong 1 er sylinderformet med en lengde på 10,4 m, en diameter på 3,4 m og en masse på 8,5 tonn. Romlaboratoriet består av to hoveddeler, en serviceseksjon og en eksperimentseksjon. Serviceseksjonen, som ikke har trykk, rommer motorsystemer, drivstofftanker og øvrige driftssystemer. Solcellepaneler er forankret til utsiden. Den trykksatte eksperimentseksjonen har et volum på 15 kubikkmeter, og kan brukes av tre taikonauter. Seksjonen er utstyrt med blant annet hyperspektrale kameraer og apparater for fjerndirigerte eksperimenter innen for eksempel materialteknologi.

Romlaboratoriet har én koblingsluke i forkant, og første besøkende romfartøy var det ubemannede Shenzhou 8, skutt opp fra Jiuquan 31. oktober 2011. En automatisk sammenkobling ble foretatt 3. november 2011. De to var sammenknyttet i nesten 12 dager, hvoretter de skilte lag. Shenzhou 8 fjernet seg til en avstand av ca. 140 meter og koblet seg så på nytt til romlaboratoriet 14. november 2011. Endelig frakobling skjedde to dager senere, og Shenzhou 8 sin tilbakevendingsseksjon landet i Det Indre Mongolia 17. november 2011. Første bemannede romfartøy, Shenzhou 9, koblet seg til laboratorieseksjonen 18. juni 2012 med tre taikonauter, hvorav Liu Yang var første kinesiske kvinne i rommet. Mannskapet var om bord i stasjonen 8 dager. Shenzhou 10 ble koblet til seksjonen 13. juni 2013, igjen med et mannskap på tre, hvorav én kvinne, som alle var om bord 12 dager.

Tiangong 1 avsluttet sitt operative livsløp i mars 2016, og brant opp i atmosfæren 2. april 2018.

Tiangong 2 ble skutt opp 15. september 2016. De to laboratorieseksjonene var utvendig sett svært like, men mens Tiangong 1 først og fremst skulle demonstrere utstyr og prosedyrer for koblingsoperasjoner og livstøtte, er Tiangong 2 bedre innredet for praktisk bruk over lengre tidsrom av et mannskap.

Begge blir imidlertid betraktet som viktige skritt på veien mot opprettelsen av en større, permanent bemannet, kinesisk romstasjon innen 2022.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg