Faktaboks

Offisielt navn
Thors Kemiske Fabrikker
Organisasjonstype

aksjeselskap

Stiftet
1920
Nedlagt
2000

Thors Kemiske Fabrikker var et norsk selskap spesialisert innen kjemikalsk produksjon som ble etablert i Oslo i 1920. Formålet med fabrikken var å drive kjemisk, teknisk virksomhet og handel med kjemikalier.

Etablering og produksjon

Den tegnede aksjekapitalen var på 135 000 kroner. Ved stiftelsen hadde firmaet koblinger til selskapet Thors Kemiske Fabrikker i København. I det nye styret satt også to dansker.

Firmaet produserte først vaskemidler, vannglass og tekstil-kjemiske hjelpemidler, men fikk etter hvert kjemikalier til tremasseindustrien som hovedfelt. I 1961 ble det bygget et nytt industrianlegg på 2000 kvadratmeter i Skårer i Lørenskog.

Oppkjøp og nedleggelser

I 1980-årene ble Thors Kemiske Fabrikker kjøpt opp av EKA Nobel. I 1990 kjøpte selskapet konkursrammede Rjukan Kjemiske. De vurderte samtidig en stor etablering på Notodden. Den ble derimot ikke gjennomført grunnet manglende politisk og økonomisk støtte. I stedet ble det i 1998 satset stort på ny fabrikk i Mo i Rana for produksjon av blekemidler for papirindustrien.

Rundt 2000 reduserte AkzoNobel antall produksjonssteder i Norge fra ni til to. Bedriften på Skårer ble lagt ned og Thors Kemiske Fabrikker ble i realiteten avviklet. De to som ble igjen var enheten på Rjukan og i Mo i Rana.

Thors Kjemiske på Lørenskog

Thors Kemiske Fabrikker gjenoppsto i samme lokaler på Skårer kort tid etter AkzoNobels nedleggelse. Det var imidlertid et helt nytt selskap med nye eiere og nye produkter, som hadde kjøpt rettighetene til navnet. Noen av de tidligere ansatte fortsatte i det nye selskapet.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg