Thomas Theodor Heine, 1915

Fotografi av Thomas Theodor Heine (1915) av Nicola Perscheid/Wikimedia Commons. Falt i det fri (Public domain)

Thomas Theodor Heine, tysk-svensk maler, tegner og satiriker, særlig kjent for å ha grunnlagt det berømte tyske vittighetsbladet Simplicissimus (1896) sammen med forleggeren Albert Langen.

Heine ble opprinnelig utdannet impresjonistisk landskapsmaler fra kunstakademiet i Düsseldorf (1884 –1889). Men han gikk etter hvert over til symbolske figurscener og begynte også å interessere seg for design og typografi. Snart viet han seg kun til satiriske tegninger og plakatkunst. Stilen hans var stilistisk, og han hentet motiver fra både det politiske og hverdagslige livet. Han var ikke redd for å kritisere verken monarker eller geistlige. 

Han er særlig berømt for å ha tegnet den ikoniske illustrasjonen av en rød og sint bulldog med avslitt lenke (1896). Tegningen har siden blitt selve symbolet for vittighetsbladet Simplicissimus.

Da Hitler kom til makten i 1933, måtte Heine flykte fra Tyskland. Han hadde publisert satiriske tegninger som latterliggjorde Hitler og nazistene. At han i tillegg hadde jødisk bakgrunn, gjorde at de andre redaktørene i Simplicissimus så på Heine som en risikofaktor. Han fikk ikke fortsette i bladet og dro til Praha. Her prøvde han å publisere et nytt satirisk ukeblad, men prosjektet ble skrinlagt etter kun noen måneder. Så dro han til Oslo, og deretter Stockholm, hvor han valgte å slå seg ned for godt. Heine ble etter hvert svensk statsborger.

I Sverige tegnet han blant annet for Söndags-Nisse. Han ga også ut en satirisk selvbiografiJag väntar på under (1944), som er en symbolsk skildring av byråkratiet og militarismen i Tyskland.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.