Thomas Theodor Heine

Faktaboks

Thomas Theodor Heine
Uttale
hˈainə
Født
28. februar 1867, Leipzig
Død
26. januar 1948, Stockholm
Thomas Theodor Heine, 1915

Denne fargelagte tegningen heter Österreichische Herbststimmung (Østerriksk høststemning) og ble utført av Thomas Theodor Heine i 1899.

Artikkelstart

Thomas Theodor Heine var en tysk-svensk maler, tegner og satiriker, særlig kjent for å ha grunnlagt det berømte tyske vittighetsbladet Simplicissimus i 1896 sammen med forleggeren Albert Langen.

Modig satiriker

Heine ble opprinnelig utdannet impresjonistisk landskapsmaler fra kunstakademiet i Düsseldorf (1884–1889), men han gikk etter hvert over til symbolske figurscener og begynte også å interessere seg for design og typografi. Snart viet han seg kun til satiriske tegninger og plakatkunst. Stilen hans var stilistisk, og han hentet motiver fra både det politiske og hverdagslige livet. Han var ikke redd for å kritisere verken monarker eller geistlige.

Tegnet Simplicissimus-bulldog

Han er særlig berømt for å ha tegnet den ikoniske illustrasjonen av en rød og sint bulldog med avslitt lenke i 1896. Tegningen har siden blitt selve symbolet for vittighetsbladet Simplicissimus.

Da Adolf Hitler kom til makten i 1933, måtte Heine flykte fra Tyskland. Han hadde publisert satiriske tegninger som latterliggjorde Hitler og nazistene. At han i tillegg hadde jødisk bakgrunn, gjorde at de andre redaktørene i Simplicissimus så på Heine som en risikofaktor. Han fikk ikke fortsette i bladet og dro til Praha. Her prøvde han å publisere et nytt satirisk ukeblad, men prosjektet ble skrinlagt etter kun noen måneder. Så dro han til Oslo, og deretter Stockholm, hvor han valgte å slå seg ned for godt. Heine ble etter hvert svensk statsborger.

I Sverige tegnet han blant annet for Söndags-Nisse. Han ga også ut en satirisk selvbiografi, Jag väntar på under (1944), som er en symbolsk skildring av byråkratiet og militarismen i Tyskland.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg