Thomas Keith

Faktaboks

Thomas Keith
Uttale
ki:þ
Født
27. mai 1827, St Cyrus, Skottland
Død
9. oktober 1895, London, England
Av .

Artikkelstart

Thomas Keith var en skotsk kirurg og fotograf som utviklet og forbedret vokspapirprosessen. Han er kjent for sin perspektivbruk og bildekomposisjoner og bevisste bruk av skygger.

Bakgrunn

Keith var én av pastor Alex Keiths syv sønner. Faren og en eldre bror hadde reist i Syria og fotografert med daguerrotypier og han ble tidlig påvirket av farens interesse for fotografering. Han tok sin medisinske utdannelse i Edinburgh, og tok doktorgraden som 21-åring samme sted. Deretter ble han ansatt som professor i kirurgi ved Royal Infirmary of Edinburgh og spesialiserte seg etter hvert i gynekologi.

Fotografisk karriere

Av / Capital Collections: Edinburgh's Heritage Follow.

De ledende fotografene i Skottland var David Octavius Hill og Robert Adamson som blant annet hadde portrettert Keiths far. Denne kontakten fikk pastor Keith til å lære seg daguerrotyoi og interessen smittet over på sønnen.

Keith brukte vokspapirprosessen underlag for negativene. Prosessen var opprinnelig utviklet av Gustave Le Gray, en prosess Keith forbedret og forenklet. Som amatørfotograf tok han i perioden 1853 til 1856 en rekke glimrende arkitektur- og landskapsbilder fra Edinburgh-området. På grunn av stort arbeidspress som medisiner fotograferte Keith ikke etter 1856, men hadde rukket å lage en unik, fotografisk dokumentasjon av Edinburgh.

Bildene hans finnes blant annet i Edinburgh Central Library, Scottish National Portrait Gallery, Royal Scottish Academy, National Museum of Photography og George Eastman House.

Thomas Keith var en av grunnleggerne av Photographic Society of Scotland.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg