David Octavius Hill

Faktaboks

David Octavius Hill
Født
20. mai 1802, Perth, Skottland, Storbritannia
Død
17. mai 1870, Edinburgh, Skottland, Storbritannia

Artikkelstart

David Octavius Hill var en skotsk maler og fotograf, og regnes av mange som fotokunstens grunnleggeren. Sammen med fotografen og ingeniøren Robert Adamson etablerte han fotostudioet Hill & Adamson som ble kjent for å være banebrytende innen fotografering i Skottland.

Bakgrunn

Hill var var bokhandler og forlegger og bidro til å gjenetablere Perth Academy hvor Hill ble utdannet før han studerte litografi ved School of Design i Edinburgh. Der utga han en samling skisser fra landskapet i Perth og fikk utstilt malerier i Institution for the Promotion of the Fine Arts. Han og flere andre kunstnere var imidlertid så misfornøyde med instituttet at de opprettet et eget skotsk akademi, Royal Scottish Academy, hvor han de første årene arbeidet som ubetalt sekretær.

Karriere

Hill og Adamson tok mer en 150 fotografier i fiskerlandsbyen Newhaven, rett nord for Edinburgh. Prosjektet ble kalt The Fishermen and Women of the Firth of Forth.
Av .

Hill var landskapsmaler og stilte i løpet av livet ut nærmere 300 bilder i Royal Scottish Academy, mens hans fotografiske karriere begynte med forstudier til et monumentalmaleri til minne om oppløsningen av Church of Scotland i 1843. Her traff han Robert Adamson, og sammen tok de en rekke bilder av dem som hadde vært tilstede.

Samarbeidet mellom Hill og Adamson resulterte i noen av 1800-tallets mest talende fotografiske portretter og var preget av Adamsons tekniske innsikt og Hills kunstneriske styrke. De foretrakk kalotypi fremfor daguerrotypi, fordi gjengivelsen ble mindre preget av detaljer og bedre fremhevet modellens indre egenskaper. De fotograferte ofte mennesker i deres naturlige miljø, blant annet fiskere, landsbyboere og sjømenn i Newhaven i tillegg til landskaps bilder fra Fife.

Blant deres mer enn 1500 fotografier finnes også arkitekturbilder fra Edinburgh, blant annet Scott-monumentet som var under oppføring.

Etter Adamsons død i 1848 vendte Hill tilbake til malerkunsten og fullførte maleriet fra oppløsningen av kirken i 1866. Maleriet fikk stor anerkjennelse.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg