Originaltegningen til det første Tessarobjektivet
Originaltegningen til det første Tessarobjektivet
Av .
Nokia N8 mobiltelefon med Tessarobjektiv

Tessar er et objektiv som er tidenes mest kjente og mest kopierte objektivkonstruksjon.

Faktaboks

Etymologi

gresk tessera, 'fire'

Bakgrunn

Objektivet ble funnet opp i 1902 av fysikeren Paul Rudolph (1858–1935). Rudolph var ansatt i det tyske firmaet Zeiss, grunnlagt i byen Jena av optikeren Carl Zeiss i 1846. Zeiss startet med å bygge mikroskoper, men beveget seg etter hvert over til kameraer og objektiver og da første verdenskrig startet, var Zeiss blitt verdens største kameraprodusent.

Konstruksjon

Rudolphs objektiv besto av fire elementer i tre grupper og fikk navnet Tessar, etter det greske ordet tessera som betyr 'fire'. Designet består av sfæriske linseelementer, et positivt foran, et negativt i midten og et negativt konkavt bak som var sementert sammen med et positivt.

Det første Tessarobjektivet hadde en lysstyrke på 1:5.5, men ble aldri satt i kommersiell produksjon. Det første som ble tilbudt markedet hadde lysstyrke 1:6.3 og brennvidden var 5,5 centimeter, ettersom betegnelsen med millimeter ikke var tatt i bruk på det tidspunktet.

1:6.3 var sensasjonelt lyssterkt den gangen, andre objektiver lå på beskjedne 1:8, 16 eller 20, hvilket bidro sterkt til at Tessar ble en svært populær konstruksjon. 1:5.5 var dobbelt så lyssterkt som 1:8 og fire ganger sterkere enn 1:16. Det hadde dessuten den fordelen at det var forholdsvis rimelig å bygge, og med praktisk god lysstyrke, stor skarphet samtidig som det var kompakt og lett. Etter hvert kom forbedrede versjoner der lysstyrken var 1:2.8, men omtrent der går grensen for hvor lyssterk en Tessar kan bli. Større lysstyrke krever flere linseelementer og gir følgelig en annen konstruksjon, dessuten gir større lysstyrke større og tyngre objektiver, og da mister Tessaren sin fordel med å være lite og kompakt.

Betydning

Tessardesignet ble kopiert av så godt som alle optikkselskaper og kameraprodusenter. For eksempel skal Leicas berømte Elmar være bygget på Tessarkonstruksjonen. Leica er imidlertid ikke alene om å la seg inspirere, Canon, Kodak, Minolta, Nikon og Olympus er noen av dem som har en «Tessar» i sortimentet. Det er knapt noen som vet hvor mange Tessar-objektiver som er bygget, men med alle de som er i verdens mobiltelefoner, må det dreie seg om flere hundre millioner.

Konstruksjonen skulle vise seg å være både robust og tilpasningsdyktig. Selv om objektivet i mobiltelefonen skiller seg kraftig fra det Rudolph fant opp, er de optiske prinsippene og egenskapene som ligger til grunn for de fire elementene er fortsatt de samme.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg