Zeiss (kameraer og optikk)

Av .

Artikkelstart

Carl Zeiss AG er et tysk industrikonsern som eies av stiftelsen Carl Zeiss-Stiftung, som også eier Schott AG, en av Europas ledende produsenter av spesialglass. Zeiss har siden 1890-tallet vært kjent for sine høykvalitetsobjektiver, og har blitt brukt til produksjoner som filmene A Clockwork Orange, Barry Lyndon, Ringenes Herre og James Bond Skyfall, samt på Apolloferdene og de første månelandingene.

Historie

Av .

Grunnleggeren Carl Zeiss og fysikeren og matematikeren Ernst Abbe spilte en særlig viktig rolle i selskapets historie, og sto for både grunnleggende og banebrytende innsikt i forståelsen av optiske fenomener og systemer som danner grunnlaget for moderne høykvalitets objektiver. Zeiss var opprinnelig fra Weimar i Tyskland og grunnla et verksted for optikk og presisjonsmekanikk i Jena i 1846. Den første tiden produserte selskapet hovedsakelig mikroskoper, men i 1890 begynte utviklingen av fotografiske linser og kikkerter.

Optikk og objektiver

Med oppfinnelsen av den anastigmatiske fortegningsfrie linsen, kunne Zeiss innlede en ny tidsepoke innen utviklingen av kameraobjektiver. Selskapet utviklet objektiver med lysstyrke og fargegjengivelse som var uten sidestykke. I 1896 introduserte Zeiss Planar-objektivet som fortsatt er grunnlaget for moderne objektivkonstruksjon.

I 1902 søkte Zeiss om patent på det kompakte Tessar-objektivet som banet vei for miniatyriseringen av kameraet, en konstruksjon som vi i dag blant annet finner igjen i mobiltelefonkameraer.

Kameraproduksjon

I 1899 anla Zeiss en kamerafabrikk i Jena under navnet Palmos AG, senere Carl Zeiss Palmos AG. I årene mellom 1902 og 1909 bygget fabrikken kameraer med Tessar-objektivet, kombinert med hurtigframtrekk og gardinlukker. Formatet var 6x9 cm rullefilm, men prinsippet var en forløper for 35 mm-kameraene som skulle komme, først og fremst Leica, konstruert av Oskar Barnack.

Kameraproduksjonen i Palmos opphørte i 1909, men samme år slo flere den gang kjente kameraprodusenter seg sammen under fellesnavnet International Camera Aktiengesellschaft – ICA. I tillegg til Carl Zeiss Palmos, var det R. Hüttig, E. Wünsche og det sveitsiske G. Zulauf. Sammenslutningen viste seg å være lønnsom, for ICA AG nådde fort en årlig produksjon på 100 000 kameraer.

Zeiss Icon

Av .

Den vanskelige økonomiske situasjonen etter første verdenskrig tvang fram et nytt partnerskap, denne gang mellom ICA, Contessa-Nettel fra Stuttgart og Optische Anstalt C.P. Goerz AG. Den nye konstellasjonen fikk navnet Zeiss Ikon AG og hit ble alle selskapenes patenter samlet samtidig som de ansatte datidens mest anerkjente designere og konstruktører. I 1932 lanserte Zeiss Ikon Contax-kameraet og gikk inn på 35 mm-markedet, først og fremst i konkurranse med Leica.

Andre verdenskrig

Andre verdenskrig ble et viktig vendepunkt for Zeiss Ikon. Den sivile produksjonen ble stoppet for å bygge de produktene som de tyske myndighetene krevde og mente var nødvendige for krigsinnsatsen. Nyutviklede kameraer kunne bare selges til offisielle myndigheter og da krigen tok slutt og Tyskland ble delt i to soner, ble også Zeiss delt i én østtysk og én vesttysk del. Zeiss Ikon-fabrikkene i Dresden ble demontert og et stort antall ansatte ble tvunget til å flytte for å etablere en ny kamerafabrikk i Sovjetunionen. Den sovjetiske hærledelsen krevde at produksjonen av Contax-kameraet skulle gjenopptas og i 1948 begynte det statseide selskapet VEB-Zeiss Ikon Dresden å produsere Contax S. Den amerikanske hæren hadde flyttet ingeniører og fabrikkens styre fra Jena til Heidenheim like øst for Stuttgart, og her gjenopptok selskapet produksjonen av kameraer for sivilbefolkningen.

Voigtländer

I 1956 kjøpte Zeiss en majoritetsandel i Voigtländer AG, men i stedet for å fusjonere selskapene ble Voigtländer opprettet som et søsterselskap og produserte kameraer under eget navn. De to selskapene begynte først å jobbe sammen da konkurransen fra japanske konkurrenter som Canon og Nikon ble stor.

Sonnar-objektivene

I 1924 utviklet Dr. Ludwig Bertele hos Zeiss de lyssterke Sonnar-objektivene for Contax-kameraer fra Zeiss Ikon, en objektivserie som i dag er videreført i samarbeidet mellom Sony og Zeiss. Objektivene er kjent for sin høye lysstyrke, og fikk navn avledet av det tyske ordet «Sonne» som betyr sol. I 1935 oppfant Zeiss antirefleksbehandling av linseelementene, noe som reduserer uønskede reflekser og strølys, en teknologi som alle objektivprodusenter i dag benytter. Prinsippet er å dampavsette ett eller flere belegg på glassoverflaten og dermed øke lysgjennomstrømningen.

Spillefilm

I 1937 utviklet Zeiss filmkameraet Arriflex 35 i samarbeid med Arri, det første 35 mm speilrefleks filmkamera. Den første amerikanske spillefilmen som ble filmet med et Arriflex 35 var Dark Passage av Delmer Daves. Arriflex var i vanlig bruk helt til 2010, men benyttes fortsatt ofte i kombinasjon med Steadicam.

Zeiss i verdensrommet

Av .

Zeiss og Hasselblad inngikk et samarbeid i 1950, et partnerskap som nådde toppen med det amerikanske romfartsprogrammet Apollo. Hasselblad bygget kameraet som astronautene hadde med, mens Zeiss konstruerte objektivene, desginet for de ekstreme forholdene i rommet. I 1962 ble et Hasselblad 500C med Zeiss Planar 2.8/80 tatt med på Mercury Atlas 8-ferden, og Zeiss var også med på Geminiferdene. Bildet av jordoppgangen fra Apollo 8-ferden som viser jordkloden som et begrenset område har fått stor symbolsk betydning.

Zeiss i moderne tid

I 1974 inngikk Zeiss et partnerskap med det japanske Yashica/Kyocera Corporation, og gjenopplivet det gamle Contax -navnet og produserte i alt 13 forskjellige modeller fram til 2002.

Zeiss ZX1 er selskapets første digitalkamera i fullformat, det ble lansert i 2018 og kom på markedet i 2020.

I løpet av de siste 25 årene har partnerskap med Sony og Nokia ført til utbredt bruk av Zeissobjektiver. Sony har benyttet dem i kompaktkameraer og videokameraer siden 1996. Dette ble fulgt av utskiftbare Sony/Zeissobjektiver produsert for Alpha -serien kameraer. Zeissoptikk ble tatt i bruk i Sony-smarttelefoner fra 2020. Nokia-smarttelefoner har kunnet fotografere med Zeissobjektiver siden 2005.

Zeiss produserer dessuten fortsatt objektiver for spillefilmindustrien, objektiver for Sony og Fujifilm, samt objektivseriene Batis, Milvus og Otus for digitale speilreflekskameraer og speilløse kameraer med Canon, Nikon eller Sony og Distagon for Leica M.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg