Terra Australis incognita
Fra antikken og frem til oppdagelsene av Antarktis på 1700-tallet, antok man at det fantes et stort kontinent i sør for å balansere landmassene i nord. Kart fra rundt 1600, laget av den nederlandske kartografen Jodocus Hondius (1563–1612).
Av .
Kart 1578
Kart fra Abraham Ortelius' Typus Orbis Terrarum, 1564. Det viser Terra Australis som strekker seg et godt stykke nordover.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Terra australis incognita er et mytisk kontinent som man fra antikken antok eksisterte for å holde likevekt med de store kontinentene på den nordlige halvkule. Omkring 150 evt. produserte den egyptiske astronomen Klaudios Ptolemaios et verdenskart som viste det tiltenkte store kontinentet i sør, Terra Australis, som så begynte å figurere på europeiske kart fra 1400-tallet. Utover på 1700-tallet ble en rekke øyer i de sørlige hav antatt å være odder av dette fastlandet, og oppdagelsene av det virkelige Antarktis begynte da.

Faktaboks

Uttale
tˈerra austrˈalis incˈognita
Etymologi
latin ‘Det ukjente landet i sør’
Også kjent som

Det sydlige kontinent

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg