Illustrasjon av satellittseparasjonen

Illustrasjon av separasjonen av de tre swarm-satellittene etter oppskytning.

Swarm er navn på tre identiske satellitter skutt opp 22. november 2013 av den europeiske romorganisasjonen ESA for å skaffe mer informasjon om Jordens magnetfelt, blant annet hvordan det forholder seg til bevegelsen av det smeltede jernet i den ytre kjernen, hvordan det påvirkes av ledningsevnen i mantelen og hvordan det magnetiske feltet er knyttet til Jordens miljø ved strålingsbeltene, inklusive solvind-energiens påvirkning av den øvre atmosfæren. Swarm skal være i stand til å skjelne mellom de forskjellige kildene til Jordens magnetfelt, dessuten legge grunnlaget for en fortsatt påvirkning fra rommet koordinert med målinger fra bakken.

Magnetfeltet spiller en viktig rolle i beskyttelsen av livet på Jorden, fordi det dannes en slags boble som avleder ladede partikler og samler dem i strålingsbelter. Siden 1980-årene er det registrert tegn til at det magnetiske feltet svekkes, noe som kan være varsel om en fremtidig reversering av polariteten. En slik nord/syd reversering har skjedd flere ganger opp gjennom den geologiske historien.

De tre Swarm-satellittene flyr i en spesiell formasjon – to ved siden av hverandre i en avstand av ca. 150 km (ved ekvator) og en innledende høyde på 460 km, mens en øvre satellitt skal bevege seg i en 530 km høy bane.

Av instrumenter er satellittene utstyrt med magnetometre, en måler for elektriske felt, et akselerometer, en GPS-mottaker, stjernesøkere og en laserreflektor.

Swarm-fakta
Oppskytning Fra Plesetsk i Russland med en Rockot bærerakett 22. november 2013
Satellittenes mål Lengde 9,1 m (inklusive en 4 meters utfellbar bom), bredde 1,5 m, høyde 0,85 m
Satellittenes vekt Oppskytningsvekt (for hver) 472 kg, inklusive 106 kg drivstoff (freon)
Strømforsyning Solcellepaneler/batterier
Stillingskontroll Treakse-stabilisert med kaldgass-dyser (freon) og magnetisk vridningsmoment
Operativ styring ESAs ESOC (European Space Operations Center) i Darmstadt, Tyskland, via bakkestasjon i Kiruna, Sverige

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg