Swarm

Illustrasjon av satellittseparasjonen

Illustrasjon av separasjonen av de tre swarm-satellittene etter oppskytning.

Swarm er navn på tre identiske satellitter skutt opp 22. november 2013 av den europeiske romorganisasjonen ESA for å skaffe mer informasjon om Jordens magnetfelt, blant annet hvordan det forholder seg til bevegelsen av det smeltede jernet i den ytre kjernen, hvordan det påvirkes av ledningsevnen i mantelen og hvordan det magnetiske feltet er knyttet til Jordens miljø ved strålingsbeltene, inklusive solvind-energiens påvirkning av den øvre atmosfæren. Swarm skal være i stand til å skjelne mellom de forskjellige kildene til Jordens magnetfelt, dessuten legge grunnlaget for en fortsatt påvirkning fra rommet koordinert med målinger fra bakken.

Magnetfeltet spiller en viktig rolle i beskyttelsen av livet på Jorden, fordi det dannes en slags boble som avleder ladede partikler og samler dem i strålingsbelter. Siden 1980-årene er det registrert tegn til at det magnetiske feltet svekkes, noe som kan være varsel om en fremtidig reversering av polariteten. En slik nord/syd reversering har skjedd flere ganger opp gjennom den geologiske historien.

De tre Swarm-satellittene flyr i en spesiell formasjon – to ved siden av hverandre i en avstand av ca. 150 km (ved ekvator) og en innledende høyde på 460 km, mens en øvre satellitt skal bevege seg i en 530 km høy bane.

Av instrumenter er satellittene utstyrt med magnetometre, en måler for elektriske felt, et akselerometer, en GPS-mottaker, stjernesøkere og en laserreflektor.

Swarm-fakta
Oppskytning Fra Plesetsk i Russland med en Rockot bærerakett 22. november 2013
Satellittenes mål Lengde 9,1 m (inklusive en 4 meters utfellbar bom), bredde 1,5 m, høyde 0,85 m
Satellittenes vekt Oppskytningsvekt (for hver) 472 kg, inklusive 106 kg drivstoff (freon)
Strømforsyning Solcellepaneler/batterier
Stillingskontroll Treakse-stabilisert med kaldgass-dyser (freon) og magnetisk vridningsmoment
Operativ styring ESAs ESOC (European Space Operations Center) i Darmstadt, Tyskland, via bakkestasjon i Kiruna, Sverige

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg