Svenska Möbelfabrikerna

Axel Larsson. Hvilestol. Modell: 1207. Produsert av Svenska Möbelfabrikerna.
Hvilestol
Av .
Carl-Axel Acking. Armstol. Produsert av Svenska Möbelfabrikerna.
Armstol
Av .
Muligens Carl Malmsten. Bord. Produsert av Svenska Möbelfabrikerna. 1920-tallet.
Bord
Av .

Artikkelstart

Svenska Möbelfabrikerna var en svensk møbelprodusent. I perioden fra 1930 til 1970 var firmaet en av Skandinavias viktigste. På 1950–1960-tallet produserte de kvalitetsmøbler for den voksende svenske middelklassen.

Faktaboks

Også kjent som

Svenska Möbelfabrikerna Bodafors og Svenska Möbelfabrikerna AB

Eksklusiv møbelkunst

I 1918 etablerte noen møbelsnekkere og treforedlere, i det svenske fylket Småland, Svenska Möbelfabrikerna (SMF). Allerede året etterpå formidlet tekstilkunstneren Elsa Gullberg i Svenska Slöjdföreningen en møbelkonkurranse for bedriften. Det resulterte i en rekke eksklusive møbler, tegnet av noen av Sveriges fremste møbelformgivere – Carl Malmsten, Carl Hörvik og Uno Åhrén.

Swedish Modern

Stockholmsutstillingen i 1930 deltok Svenska Möbelfabrikerna med rimelige seriemøbler tegnet av Osvald Almqvist, Eskil Sundahl og Axel Larsson. Sistnevnte fikk snart en særstilling ved bedriften. Viktig var Larssons seriemøbler i 800- og 900-serien, som opprinnelig lansertes som Rationella vardagsmöbler. Stolene i 900-serien var tuftet på tradisjonelle modeller i lakkert tre og med tidens motemateriale – flettet salgjord. Temaet ble senere utviklet som i den tidstypiske lenestolen 1207 der forbeina går opp i sidevang og rygg i en løpende form. 1027 ble for øvrig utstilt på Verdensutstillingen i New York (1939) da svensk design ble verdenskjent som Swedish Modern.

Kvalitet til en god pris

Etter hvert ble alt flere formgivere knyttet til SMF. Nevnes kan Carl-Axel Acking, Sven Engström, Gunnar Myrstrand, Folke Ohlsson og Bertil Fridhagen. Fridhagen ble snart kjent for sine kvalitetsmøbler som balanserte mellom det moderne og konservative formspråket. Det var med andre ord design som gikk hjem hos flertallet. Til noen av hans mest kjente serier hører Facett, Bonett og Variett.

I 1971 ble Svenska Möbelfabrikerna innfusjonert i Bra Bohag/Dux.

Eksterne lenker

Litteratur

  • Siesing, Andreas. Svenska möbler : Folkhemsform i ull, jakaranda, furu och bok 1949-1970. Atlantis. Stockholm, 2015.
  • Nyström, Sigrid Eklund. Axel Larsson : Möbelformgivare och inredningsarkitekt under fem decennier. Carlsson Bokförlag. Stockholm, 2013.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg