Svendborg kummunes logo kan dateres tilbake til 1300-tallet, og alle elementene er bibeholdt fra det opprinnelige våpenskjoldet.
.
Svendborg
Svendborg fra sjøsiden.
Svendborg
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Svendborg kommune ligger sørøst på Fyn i Danmark, i Region Syddanmark. Den hadde 59 735 innbyggere i 2023 og har et areal på 417 kvadratkilometer. Kommunens administrasjonssenter ligger i Svendborg by. Kommunen oppstod ved sammenslåing av kommunene Egebjerg, Gudme og Svendborg ved kommunereformen i 2007. Svendborg kommune består av 13 lokalområder med Svendborg by i midten. Seks av lokalområdene, herunder småøyene, ligger i kommunens landdistrikter, og de andre lokalområdene er bydeler i Svendborg by.

Kommunens største byer etter folketall i 2023. Innbyggertall i parentes.

  • Svendborg (27 594)
  • Thurø By (3348)
  • Vindeby (2345)
  • Rantzausminde (2170)
  • Skårup (1811)

Svendborg by

Svendborg ble kjøpstad fra 1253 og har mange gamle bygninger, blant annet St. Nikolai Kirke fra 1220 i romansk stil. Byen har mange ansatte innen nærings- og nytelsesmiddelindustrien, dessuten er sykehuset en av byens største arbeidsplasser. Videre finnes det en rekke forskjellige skoler og høyskoler, blant annet innenfor sykepleie, sjøfart, dykking og navigasjon. Svendborg ligger vakkert til på skråninger ned mot en travel havn med lystbåthavn og fergeforbindelse til Ærø og andre øyer sør for Fyn. Svendborgsundbroen fører høyt over det smale sundet til Tåsinge. Byen har teknisk skole og sjøfartsskole.

Svendborg er vennskapsby med Bodø.

Troense

Troense er en godt bevart fiskerby som ligger på nordøstsiden av øya Tåsinge. Troense hadde 1356 innbyggere i 2023. Troense har både losstasjon og sjøfartsmuseum. Hele det gamle bygningsmiljøet ble frivillig underlagt fredning i 1975. Da Svendborgbroen åpnet i 1966, ble Troense en forstad til Svendborg. Sørøst for landsbyen ligger Valdemars Slot.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg