Svend 2 Estridssøn

Faktaboks

Svend 2 Estridssøn
Svend II Estridssøn, Svend Estridsen, Svein Estridsson, Svein Ulvsson
Født
1020
Død
28. april 1076
Svend ble født ca. 1020 og døde 28.april enten 1074 eller 1076, kildene er uenige.
Kalkmaleri av Svend fra 1500-tallet i Roskilde Domkirke.

Artikkelstart

Svend 2 Estridssøn var dansk konge fra 1047 til 1074. Han var sønn av Svend Tveskægs datter Estrid og den dansk-engelske stormannen Ulf jarl. I sagaene kalles Svend for Svein Estridsson eller Svein Ulvsson.

Svend arvet store gods i Skåne etter sin mor, og som ung levde han flere år ved den svenske kongen Anund Jakobs hird. Da den norske Magnus den gode ble valgt til dansk konge, reiste Svend opprør, ble slått og flyktet til Sverige. Etter Magnus' død i 1047 ble Svend dansk konge, men inntil 1064 måtte han slå tilbake en rekke angrep fra Harald Hardråde. Bortsett fra et mislykket hærtog til England i 1069–1070 hadde Danmark fred resten av hans styringstid.

Svends største innsats var innenrikspolitisk. Han prøvde å skaffe en solid basis for kongemakten gjennom samarbeid med kirken. Han søkte samarbeid med erkebiskop Adalbert av Bremen og fikk sammen med ham gjennomført Danmarks inndeling i 9 stift. Svend skal ha vært opptatt av å øke kronens inntekter og styrke rettssikkerheten.

Den tyske kirkehistorikeren Adam av Bremen skildrer Svend som en klok og kultivert mann, men skjemmet av løslevnet. Sagaene gir også et sympatisk bilde av den likevektige kongen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg