Faktaboks

Adalbert

Adelbert

Født
1000
Død
16. mars 1072
Levetid - kommentar
omtrentlig fødselsår

Adalbert, tysk erkebiskop av Hamburg-Bremen fra 1043.

Han stod høyt i gunst hos keiser Henrik 3, som han ledsaget på flere krigstog. I 1043 ble han erkebiskop av Hamburg-Bremen, et erkebispedømme som dengang omfattet de skandinaviske landene og størstedelen av Nord-Tyskland. Adalbert sendte misjonærer til Finland, Grønland og Orknøyene og søkte å gjøre sin kirkeprovins til et nord-europeisk patriarkat, mest mulig uavhengig av paven i Roma.

Under keiser Henrik 4s mindreårighet var Adalbert som dennes formynder den egentlige styreren i Det tysk-romerske riket. Også som myndig betraktet Henrik 4 ham som sin beste rådgiver og lønte hans tjeneste fyrstelig med store gaver av krongodset. Adalberts maktstilling vakte slik uvilje blant rikets fyrster og øvrige stormenn at keiseren i 1066 ble tvunget til å fjerne ham fra hoffet. Allerede i 1069 ble han kalt tilbake, men støtte på motstand både hos paven og i de nordiske rikene. Han ble begravd i domkirken i Bremen.

Hans liv og virke er beskrevet av Adam av Bremen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg