Sven Oluf Sørensen var en norsk fysiker som introduserte eksperimentell høyenergi kjernefysikk og elementærpartikkelfysikk ved Universitetet i Oslo i begynnelsen av 1950-årene. Hans vitenskapelige arbeid var konsentrert om studiet av elementærpartikler og deres reaksjoner ved hjelp av fotografiske emulsjoner og boblekammerbilder.

Han oppnådde gradene cand.real. i 1947 og dr.philos. i 1952, og var professor i kjernefysikk ved Universitetet i Oslo i 1961–1987.

Sørensen var en av initiativtagerne til et nordisk samarbeidsprosjekt om elementærpartikkelforskning ved CERN. Dette samarbeidet fikk stor betydning for utviklingen av elementærpartikkelforskningen i Skandinavia.

Et gjennomgående tema for hans forskning var å se dypest mulig inn i materien ved å utnytte naturens mest energirike partikler i den kosmiske strålingen, og han studerte ultrahøyenergetiske prosesser ved bruk av detektorutstyr i fly og på Gaustadtoppen i Telemark.

Sven Oluf Sørensen skrev også en artikkel om Goethes fargelære. På mange måter kan han kalles et ‘renessansemenneske’, dypt involvert både i kunstens og naturvitenskapens verden. Han var kjent som en usedvanlig dyktig foreleser og var en avholdt veileder i fysikk.

Sven Oluf Sørensen var sønn av maleren Henrik Sørensen. Kort tid etter farens død i 1962 startet han arbeidet med å reise et galleri på Holmsbu som ble åpnet i 1973. Et lignende galleri, med malerier av Harald Kihle og Henrik Sørensen, ble åpnet i Vinje i Telemark i 1991. Han var medlem av Det Norske Videnskaps-Akademi fra 1965 og av Det Kongelige Norske Videnskabers Selskab fra 1990. Sven Oluf Sørensen fikk Buskeruds fylkeskommunes kulturpris i 1978, og han ble utnevnt til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden i 1991.

I 2003 ga han ut biografien Henrik Sørensens liv og kunst. 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.