Faktaboks

Sven Oluf Sørensen
Sven Oluf Cleve Auguste Sørensen
Født
26. november 1920, Paris
Død
16. september 2017, Oslo
Virke
Fysiker
Familie

Foreldre: Kunstmaler Henrik Sørensen (1882–1962) og Gudrun Klewe (1884–1944).

Ugift.

Søstersønn av Halfdan Cleve (1879–1951).

Sven Oluf Sørensen
Sven Oluf Sørensen, foto fra 2011
Sven Oluf Sørensen
Lisens: CC BY SA 3.0

Sven Oluf Sørensen var professor i kjernefysikk ved Universitetet i Oslo. Han deltok i internasjonale forskningsgrupper, særlig i tilknytning til CERN i Genève. Sørensen introduserte eksperimentell høyenergi kjernefysikk og elementærpartikkelfysikk ved Universitetet i Oslo i begynnelsen av 1950-årene. Hans vitenskapelige arbeid var konsentrert om studiet av elementærpartikler og deres reaksjoner ved hjelp av fotografiske emulsjoner og boblekammerbilder.

Han opprettet også Holmsbu billedgalleri og Vinje Biletgalleri.

Bakgrunn

Sørensen ble født i Paris og bodde der sammen med sine foreldre frem til 1927, bare avbrutt av sommeropphold i Norge.

Familien bosatte seg i Oslo, og Sørensen tok examen artium på Vestheim skole i 1939. Han studerte så realfag med vekt på fysikk og matematikk og ble cand.real. i 1947. Han fullførte deretter sin doktoravhandling og ble dr.philos. i 1952.

Forskning

Fra 1948 til 1961 var Sven Oluf Sørensen forskningsstipendiat ved Universitetet i Oslo og professor i fysikk samme sted fra 1961 til 1987. Hans vitenskapelige arbeid var konsentrert om studiet av elementærpartikler og deres reaksjoner ved hjelp av fotografiske emulsjoner, boblekammerbilder og elektronisk apparatur. Han skrev flere avhandlinger om kjernefysikk og elementærpartikkelfysikk, der han presenterte nye og viktige resultater for vår forståelse av atomkjernene.

Omkring 1950 introduserte Sørensen høyenergi kjernefysikk og elementærpartikkelfysikk ved Universitetet i Oslo. Han hadde tidligere hatt noen års opphold i Bristol, Storbritannia, som den gang var et sentrum for denne typen forskning.

Sørensen var en av initiativtakerne til et nordisk samarbeidsprosjekt der reaksjoner med kollisjoner av protoner ble observert ved hjelp av boblekammerteknikk ved det felleseuropeiske forskningssenteret CERN i Sveits. Dette samarbeidet fikk stor betydning for utviklingen av elementærpartikkelfysikken i hele Norden. Sørensen studerte også kjernereaksjoner med antiprotoner, og han forsket på kosmisk stråling.

Sven Oluf Sørensen skrev mange faglige artikler av mer populær art om emner som kjernefysikk, kosmisk stråling og astronomi, for eksempel om universets mørke materie. Han var også kjent som en meget dyktig og avholdt foreleser i fysikk og en inspirerende foredragsholder.

Andre interesser

Sven Oluf Sørensen var sønn av maleren Henrik Sørensen. Kort tid etter farens død i 1962 startet han arbeidet med å reise et galleri på Holmsbu som ble åpnet i 1973. Et lignende galleri, med malerier av Harald Kihle og Henrik Sørensen, ble åpnet i Vinje i Telemark i 1991. I 2003 ga han ut biografien Henrik Sørensens liv og kunst.

Sven Oluf Sørensen hadde allsidige interesser. Foruten sin profesjonelle naturvitenskapelige kompetanse hadde han også store og dype kunnskaper om 1900-tallets kunst, åndsliv og historie. Han skrev flere artikler om emner av åndshistorisk karakter.

Han var medlem av Det Norske Videnskaps-Akademi fra 1965 og av Det Kongelige Norske Videnskabers Selskab fra 1990. Sven Oluf Sørensen fikk Buskeruds fylkeskommunes kulturpris 1978, og han ble utnevnt til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden 1991.

Utgivelser

  • Undersøkelser med en betastrålespektrograf, 1947
  • On the emission of heavy fragments in nuclear disintegrations, dr.avh. UiO, 1952
  • Forskning og fremskritt i moderne fysikk. Forelesninger for studenter ved alle fakulteter holdt høsten 1952 (sm.m. E. Hylleraas), 1954
  • Søren. Henrik Sørensens liv og kunst, 2003

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg