Chan Santokhi (2020)
Chan Santokhi (født 1959) var tidligere politipresident og justisminister. I 2020 ble han landets president. Bildet er fra innsettelsen i Paramaribo i juli 2020.
Presidentpalasset
Presidentpalasset fra 1730 var tidligere huset til koloniens gouvernør, men er siden 1975 landets presidentpalass. Det står sammen med resten av Paramaribos historiske kjerne på UNESCOs verdensarvliste.

Etter forfatningen av 1987 er Surinam en kombinert presidentiell og parlamentarisk-demokratisk enhetsstat. Statsoverhodet, presidenten, velges av nasjonalforsamlingen for fem år. Vedkommende leder regjeringen, statsrådet og sikkerhetsrådet, er militær øverstkommanderende og utnevner regjeringens medlemmer. Visepresidenten er også statsminister. Regjeringen er ansvarlig overfor nasjonalforsamlingen.

Lovgivende myndighet er lagt til nasjonalforsamlingen, som velges i allmenne valg for fem år og har 51 medlemmer. Statsrådet omfatter foruten presidenten representanter for en rekke interessegrupper, de væpnede styrker og de politiske partier i nasjonalforsamlingen. Rådet er viktig. Det skal gi regjering og nasjonalforsamling råd og føre tilsyn med deres virksomhet, og det kan suspendere lovvedtak det mener er i strid med forfatningen.

Administrativt

Administrativt er landet delt inn i ni distrikter samt hovedstadsområdet.

Rettsvesenet

Rettsvesenet omfatter en justisdomstol og tre kantonale domstoler. Lovverket bygger på nederlandske og franske forbilder.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg