Storhøliseter

Storhøliseter
Av /DNT / Nasjonal turbase.
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Storhøliseter er en selvbetjent DNT-hytte i Huldreheimen/Langsua. Hytta drives av DNT Oslo og Omegn (del av Den Norske Turistforening) og ligger i Nord-Fron kommune, i Innlandet fylke; 980 meter over havet.

Storhøliseter har lang historie som seter og privat betjent hytte før den ble selvbetjent. Hytta ligger midt i fjellområdet Gausdal Vestfjell som også kalles Huldreheimen eller Langsua. Storhøliseter ligger ikke langt fra Langsua nasjonalpark. Den har merkede sommerruter til Oskampen, Skriurusten, Storkvelvbu, Espedalen fjellhotell og Dalseter Høyfjellshotell.

Navnet

Den tidligere setra ligger i lia på Storhøa. Det forklarer navnet.

Historikk

Storhøliseter er seter under en gård i Skåbu. Setringen startet sannsynligvis på 1700-tallet. På begynnelsen av 1900-tallet begynte familien Risdal å tilby overnatting til fotturister. Da var ruta gjennom Gausdal Vestfjell den vanligste for dem som vandret til Jotunheimen.

Kombinasjonen seter og turisthytte sluttet i 1973 og familien Risdal konsentrerte seg om å drive turisthytte. Den betjente, private turisthytta ble lagt ned i 2002. DNT inngikk da avtale om å leie en bygning på setra til selvbetjeningshytte.

Høyfjellsdikteren Theodor Caspari (1853–1948) bodde i mange sommere på Storhøliseter, der han hadde sin egen stue, Casparistua. Den er nå innredet som museum og har en samlig av Casparis bøker og dikt. På setervollen ble en byste av dikteren avduket i 1984.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Lauritzen, Per Roger (1997). Hyttene i Jotunheimen, Breheimen og Gausdal Vestfjell. Boksenteret.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg