Store-Dal

I romertiden ble gravfunnene rikere. Mange av gjenstandene stammer fra Romerriket. Disse gjenstandene ble funnet i en kvinnegrav på gravfeltet Store-Dal i Østfold. Alt har romersk opphav.
Av /Norgeshistorie.
Lisens: CC BY NC ND 3.0

Artikkelstart

Store-Dal er et gravfelt i Skjeberg i Sarpsborg, først og fremst kjent for sine meget rike funn fra jernalderen. To av gravene (haug 5 og haug 6) er de mest velutstyrte vi kjenner på norsk jord fra denne perioden.

Faktaboks

Også kjent som

Storedal

Gravplassen omfatter i dag et område på omkring 450 x 350 meter, og feltet består av 185 registrerte gravminner. Rundhauger dominerer, men her finnes også 17 langhauger, 3 runde steinlegninger, 2 frittstående bautaer og 1 trekantet eller stjerneformet haug. 115 gravminner ble undersøkt av den svenske arkeologen Gabriel Gustafson i løpet av fire feltsesonger i årene 1910–1913. Resultatene ble publisert av Jan Petersen, som hadde deltatt som assistent under utgravningene den siste sesongen, i 1916.

Det har vært foretatt gravleggelser på Store-Dal fra begynnelsen på vår tidsregning til eldre vikingtid. Den eldste daterte graven tilhører yngre førromersk jernalder, mens de yngste nærmere daterbare gravene helst skal plasseres i 800-årene. Det store flertallet av gravene på Store-Dal synes å tilhøre yngre romertid, folkevandringstid og merovingertid.

Store-Dal ligger i Skjeberg, på det såkalte ytre raet, ved overgangen til leirslettene utenfor. Området inngår i et arkeologisk sett meget interessant kulturmiljø med stor tidsdybe, med blant annet to andre kjente gravfelt, Gunnarstorp og Hunn.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg