Gravfeltet på Store-Dal i Skjeberg, Sarpsborg kommune, Østfold, er først og fremst kjent for sine meget rike funn fra eldre romertid. To av gravene (haug 5 og haug 6) er de mest velutstyrte vi kjenner på norsk jord fra denne perioden.

Gravplassen omfatter i dag et område på ca. 450 x 350 m., og feltet består av 185 registrerte gravminner. Rundhauger dominerer, men her finnes også 17 langhauger, 3 runde steinlegninger, 2 frittstående bautaer og 1 trekantet eller stjerneformet haug. 115 gravminner ble undersøkt av den svenske arkeologen Gabriel Gustafson i løpet av fire feltsesonger 1910-13. Resultatene ble publisert av Jan Petersen, som hadde deltatt som assistent under utgravningene den siste sesongen, i 1916.

Det har vært foretatt gravleggelser på Store-Dal fra tiden omkring Kr.f. til eldre vikingtid. Den eldste daterte graven tilhører yngre førromersk jernalder, mens de yngste nærmere daterbare gravene helst skal plasseres i 800-årene. Det store flertallet av gravene på Store-Dal synes å tilhøre yngre romertid, folkevandringstid og merovingertid.

Store-Dal ligger i Skjeberg, på det såkalte ”ytre raet”, ved overgangen til leirslettene utenfor. Området inngår i et arkeologisk sett meget interessant kulturmiljø med stor tidsdybe, med blant annet to andre kjente gravfelt, Gunnarstorp og Hunn.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.