Utstyr fra kvinnegrav i Østfold
I romertiden ble gravfunnene rikere. Mange av gjenstandene stammer fra Romerriket. Disse gjenstandene ble funnet i en kvinnegrav på gravfeltet Store-Dal i Østfold. Alt har romersk opphav.
Av /Norgeshistorie.
Lisens: CC BY NC ND 3.0

Store-Dal er et gravfelt i Skjeberg i Sarpsborg, først og fremst kjent for sine meget rike funn fra jernalderen. To av gravene (haug 5 og haug 6) er de mest velutstyrte vi kjenner på norsk jord fra denne perioden.

Faktaboks

Også kjent som

Storedal

Gravplassen omfatter i dag et område på omkring 450 x 350 meter, og feltet består av 185 registrerte gravminner. Rundhauger dominerer, men her finnes også 17 langhauger, 3 runde steinlegninger, 2 frittstående bautaer og 1 trekantet eller stjerneformet haug. 115 gravminner ble undersøkt av den svenske arkeologen Gabriel Gustafson i løpet av fire feltsesonger i årene 1910–1913. Resultatene ble publisert av Jan Petersen, som hadde deltatt som assistent under utgravningene den siste sesongen, i 1916.

Det har vært foretatt gravleggelser på Store-Dal fra begynnelsen på vår tidsregning til eldre vikingtid. Den eldste daterte graven tilhører yngre førromersk jernalder, mens de yngste nærmere daterbare gravene helst skal plasseres i 800-årene. Det store flertallet av gravene på Store-Dal synes å tilhøre yngre romertid, folkevandringstid og merovingertid.

Store-Dal ligger i Skjeberg, på det såkalte ytre raet, ved overgangen til leirslettene utenfor. Området inngår i et arkeologisk sett meget interessant kulturmiljø med stor tidsdybe, med blant annet to andre kjente gravfelt, Gunnarstorp og Hunn.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg