Store-Dal

I romertiden ble gravfunnene rikere. Mange av gjenstandene stammer fra Romerriket. Disse gjenstandene ble funnet i en kvinnegrav på gravfeltet Store-Dal i Østfold. Alt har romersk opphav.
Av /Norgeshistorie.
Lisens: CC BY NC ND 3.0

Gravfeltet på Store-Dal i Skjeberg, Sarpsborg kommune, Østfold, er først og fremst kjent for sine meget rike funn fra eldre romertid. To av gravene (haug 5 og haug 6) er de mest velutstyrte vi kjenner på norsk jord fra denne perioden.

Faktaboks

også kjent som:

Storedal

Gravplassen omfatter i dag et område på ca. 450 x 350 m., og feltet består av 185 registrerte gravminner. Rundhauger dominerer, men her finnes også 17 langhauger, 3 runde steinlegninger, 2 frittstående bautaer og 1 trekantet eller stjerneformet haug. 115 gravminner ble undersøkt av den svenske arkeologen Gabriel Gustafson i løpet av fire feltsesonger 1910-13. Resultatene ble publisert av Jan Petersen, som hadde deltatt som assistent under utgravningene den siste sesongen, i 1916.

Det har vært foretatt gravleggelser på Store-Dal fra tiden omkring Kr.f. til eldre vikingtid. Den eldste daterte graven tilhører yngre førromersk jernalder, mens de yngste nærmere daterbare gravene helst skal plasseres i 800-årene. Det store flertallet av gravene på Store-Dal synes å tilhøre yngre romertid, folkevandringstid og merovingertid.

Store-Dal ligger i Skjeberg, på det såkalte ”ytre raet”, ved overgangen til leirslettene utenfor. Området inngår i et arkeologisk sett meget interessant kulturmiljø med stor tidsdybe, med blant annet to andre kjente gravfelt, Gunnarstorp og Hunn.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg