Spasskie vorota

Det berømte ikonet, Spas smolenskij, ‘Frelseren av Smolensk’, ble malt i 1514 som takksigelse for Moskva-statens erobring av Smolensk. Ikonet ble ansett som undergjørende og viser Kristus i full størrelse med Johannes-evangeliet i venstre hånd oppslått på Johannes 10,9 med kirkeslavisk tekst: Retsje Hospod, az esm’ dver’ mnoju asjtsje kto vnidet spasetsja (‘Herren sa, jeg er døren: den som går inn gjennom meg, han blir frelst’). Ikonet henger over den viktigste port inn til Moskvas Kreml.

Av .
Lisens: CC BY SA 3.0
Den røde plass sett fra nordvest, med Vasilijkatedralen i bakgrunnen og Spasskaya-porten (en av portene inn til Kreml) til høyre.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Spasskie vorota, спасские ворота, ‘Frelserporten’, er den viktigste port inn til Moskvas Kreml og vender mot Den røde plass. Porten ligger i Spasskaja basjnja og har fått sitt navn etter det berømte ikon, Spas smolenskij, ‘Frelseren av Smolensk’, som ble malt i 1514 som takksigelse for Moskva-statens erobring av Smolensk.

Ikonet ble ansett som undergjørende og viser Kristus i full størrelse med Johannes-evangeliet i venstre hånd oppslått på Johannes 10,9 med kirkeslavisk tekst: Retsje Hospod, az esm’ dver’ mnoju asjtsje kto vnidet spasetsja (‘Herren sa, jeg er døren: den som går inn gjennom meg, han blir frelst’).

Porten fikk sitt nåværende navn i 1658 da ikonet ble hengt opp over den. Porten ble betraktet som hellig, og man skulle bøye seg femti ganger til jorden før man gikk gjennom den.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg