Sommergården, også kjent som Svaneapoteket
.
Lisens: fri

Sommergården, inngangsparti

.
Lisens: fri

Sommergården er et av Trondheims store trepaléer. Det ligger med vestfasaden ut mot nordøstre Torvkvadrant og sørfasaden mot Kongens gate.

Faktaboks

Etymologi

Sommer-gården; oppført av apotekeren Sommer

Også kjent som

Svaneapoteket

Gården er oppført i årene 1775–1777 for hoffagent og apoteker Otto Sommer. Da den stod ferdig var den en av byens største og arkitektonisk mest utsmykkede bygårder. Den hadde blant annet høyere grunnmur, større etasjehøyde og flottere inngangsparti enn Hornemannsgården, som var oppført på den andre siden av gaten noen år tidligere. Det er en kjent sak at det på den tiden var en viss konkurranse om å bygge den største og mest fornemme bygården.

Etter Otto Sommers død i 1792 satt enken Hanna Meincke med eiendommen til sin død i 1832. Hun døde 104 år gammel. Gården ble deretter solgt til apotekeren Christian Frederik Møllerop. Møllerop eide fra før Svaneapoteket, som etter en ombygging i 1835 flyttet inn i Sommergården med sin apotekervirksomhet. Forskjellige apotekere satt med eiendommen i de følgende årene inntil 1970, da den ble kjøpt av Trondhjems Sparebank, som ønsket å rive den for å bygge nytt. Dette ble forhindret, og banken solgte gården i 1974 til Norges Samemisjon.

Sommergården ble ombygd i 1935–1936 (arkitekt Erling Gjone) og modernisert innvendig i 1973. Den eies i dag av E. C. Dahls Eiendom og eiendomsutvikler Ivar Koteng AS i fellesskap. Svaneapoteket (Apotek 1 Svanen) holder fortsatt til her. Gården huser dessuten forskjellig forretningsvirksomhet og kontorer. Bygningen er fredet siden 1983.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg