Hornemansgården
Et glimt inn i Hornemansgårdens hage sommeren 2019. Ettersom gården ble gitt til byens eldre i 1990-årene, er dette blitt et yndet tilholdssted på vakre sommerdager. Her drives det også en kafé.
Hornemansgården
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0
Hornemansgården
Hornemansgårdens fasade mot Torvet
Hornemansgården
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Hornemansgården er en stor bygård eller trepalé i Trondheim, beliggende i Kongens gate 7, vest for Vår Frue kirke. Gården er en av bygningene fra «Trondheims gullalder» på 1700-tallet, da de rike familiene oppførte store trepaleer i byen og tilsvarende bygninger på de mange lystgårdene i byens omegn. Målet var å ha likeverdige boliger i byen og på landet.

Faktaboks

Også kjent som

Hornemannsgården

Nordfløyen mot Kongens gate er den eldste delen og ble oppført kort tid etter bybrannen i 1708. Østfløyen ble bygd omkring 1730 og vestfløyen mot Torvet i årene 1765 til 1770.

Bygningen huser i dag Eldres hus. Hornemansgården ble fredet i 1984.

Eierskap

I perioden 1720–1748 tilhørte eiendommen stadsfysikus, lagmann og kanselliråd Paul Dons og deretter enken Anna Holst. Hun solgte i 1754 gården til generalmajor Abraham Christian Willarst.

I 1765 ble gården kjøpt av godseier og justisråd Henrik Horneman, som utvidet gården og bygget vestfløyen. Senere overtok hans sønn med samme navn, og fra 1838 sistnevntes bror, eidsvollsmannen, stiftsoverrettsassessor Christian Hersleb Horneman. Etter hans død i 1860 overtok sønnen, stiftsoverrettsjustitiarius og godseier på Reinskloster, Robert Nicolai Horneman gården. Den hadde da mer karakter av leiegård enn klassisk bypalé.

I 1865 ble gården solgt til Staten, men familien Horneman hadde en leilighet her til 1876. Der ble pianisten Roberta Marie Agathe Horneman Øfsti født i 1870. I 1876 ble gården solgt til Trondheim kommune. Trondheim politikammer holdt til her i årene 1865–1974, og Stiftsoverretten hadde lokaler i gården fra 1865 til 1936.

Arkitektur

Hornemansgården
Nord- og østfløyen mot Kongens gate og Vår Frue kirke
Hornemansgården
Lisens: CC BY SA 3.0

Bygningen har to etasjer og er oppført av tømmer med stående panel. Den består av en fløy mot Torvet, en mot Kongens gate og en mot Schultz' gate. Gården ligger rundt en firkantet gårdsplass og dekker et helt kvartal. I den nedrevne fløyen mot Presidentveita lå stall og fjøs. Gården har fasader på henholdsvis 43 meter mot Kongens gate og 38 meter mot Torvet, og den danner Torvets sørøstre og svært markante vegg. Den er utstyrt med valmtak, empirevinduer og har tre portaler: to mot Kongens gate og én mot Torvet. Dessuten er det innkjørsel til gårdsplassen i Presidentveita og via porten mot Schultz' gate. Den ene inngangen mot Kongens gate var tidligere prydet med to steinløver, som i dag finnes som portvoktere på Hornemanfamiliens gods, Reinskloster i Rissa.

Østfløyen ble brukt som uthus og inneholdt dessuten enkelte rom for tjenerskapet. Etter 1876 ble denne fløyen ombygd til tre etasjer og brukt til leiligheter for brannmenn.

Gården hadde tidligere rike interiører, og i enkelte værelser finnes det bevart en del av de gamle dekorasjonene, som supraporter og ovnsnisjer. Bygningen var prydet med praktfulle stukkarbeider og veggmalerier, til dels utført av J.C.C. Michaelsen. Festsalen i annen etasje var på 90 kvadratmeter. Under denne lå antakelig biblioteket, som rommet 20 000 bind. Store deler av biblioteket ble gitt som gave til Vitenskapsselskapet og finnes i dag i Gunnerusbiblioteket (Universitetsbiblioteket i Trondheim). Hamar katedralskole arvet dessuten 3000 bind av biblioteket, mens resten finnes i velbevart stand på Hornemanfamiliens gods Reinskloster.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Terje T.V. Bratberg (2006). Trondheim Byleksikon
  • Tonte Hegard (1986). Fredede hus og anlegg 4 – Sør-Trøndelag
  • Guthorm Kavli (1966). Trønderske trepaléer

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg