av Terje Bjørnse. Gjengitt med tillatelse

Skaugum bestikkfabrikk er en norsk produsent av spisebestikk. Tidligere kjent som Geilo Jernvarefabrikk.

Herman Solhaug, politiker og ordfører i Hol kommune, reiste til Sheffield i England for å lære mer om engelsk bestikkproduksjon. I stedet for å importere bestikk til Norge kjøpte han inn maskiner for selv å kunne produsere. Han startet dermed Geilo Jernvarefabrikk i 1946.

Gjennom sitt virke som lokalpolitiker kom han i kontakt med Jens Christian Hauge, som ble styreleder for Geilo Jernvarefabrikk i mange år.

Geilo Jernvarefabrikk produserte de første årene sitt egettegnede bestikk i plast og smidd 18/8-stål under navnet Märtha. Dette var et varemerkeregistrert navn som ble gjort av bedriftens agent og salgsansvarlige under hans navn.

Da salgsansvarlig senere valgte å gå over til en konkurrerende bedrift, tok han med seg varemerket til den nye bedriften. Dette ble ikke tatt godt imot av Jens Christian Hauge, som ringte direkte til kong Haakon og spurte om bedriften kunne bruke Skaugum som varemerke. Kongen svarte ja, og varemerket Skaugum ble tatt i bruk for første gang i 1952.

Skaugums design fra 1946 legger vekt på at bestikket både skal være godt å spise med og å holde i hånden. Det håndsmidde bestikket kommer i tre farger med plastskaft samt to versjoner med treskaft. Dette var opprinnelig i teak og palisander, men palisander ble senere erstattet med Kebony, et spesialbehandlet norsk trevirke.

Bestikket har opplevd en svingende popularitet gjennom årene det har vært i produksjon. Fra 1960 til -80-tallet var det svært populært, men populariteten dabbet av på 1990-tallet. I 2011 overtok May Britt Solhaug Junger og Bernt Junger eierskapet av bedriften, hvorpå de identifiserte et behov for modernisering. Det var igjen stor etterspørsel etter norskdesignede produkter, og dette ble utgangspunktet for en ny posisjonering i markedet.

Skaugum Bestikkfabrikk hadde i 2013 driftsinntekter på rundt 5,2 millioner kroner. Det er nå tredje generasjon i familien Solhaug som eier og driver bestikkfabrikken.

  • Linder, Mats. Skaugum : Norske designklassikere. Samler & Antikkbørsen, 4/2013. Drammen, 2013.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.