Skaugum bestikk i teak og rustfritt stål.

Skaugum bestikkfabrikk er en norsk produsent av spisebestikk. Navnet på produsenten var fram til 2011 Geilo Jernvarefabrikk.

Oppstart

Fabrikken ble etablert i 1942 av Herman Solhaug og Peder Johannesen under navnet Geilo Jernvarefabrikk. Startkapitalen var på 500 kroner, og allerede første året omsatte de for 12 000 kroner. Etter andre verdenskrig var behovet for bestikk og andre nødvendighetsartikler stort. Geilo Jernvarefabrikk bygde i 1946 ny fabrikk, og i 1951 solgte firmaet bestikk for 1 250 000 kroner. På daværende tidspunkt hadde bedriften 55 ansatte.

Herman Solhaug reiste i 1951 til England og Finland for å lære mer om bestikkproduksjon. Gjennom sitt virke som lokalpolitiker kom Solhaug i kontakt med Jens Christian Hauge, som ble styreleder for Geilo Jernvarefabrikk i mange år.

Skaugumbestikket

Geilo Jernvarefabrikk produserte de første årene sitt egentegnede bestikk i plast og smidd 18/8-stål under navnet Märtha. Dette var et varemerkeregistrert navn som ble gjort av bedriftens agent og salgsansvarlige under hans navn.

Da salgsansvarlig senere valgte å gå over til en konkurrerende bedrift, tok han med seg varemerket til den nye bedriften. Dette ble ikke tatt godt imot av Jens Christian Hauge, som ringte direkte til kong Haakon 7 og spurte om bedriften kunne bruke Skaugum som varemerke. Kongen svarte ja, og varemerket Skaugum ble tatt i bruk for første gang i 1952.

Tidløst design

Skaugum-bestikkets design legger vekt på at det både skal være godt å spise med og å holde i hånden. Det kommer i tre farger med plastskaft samt to versjoner med treskaft. Dette var opprinnelig i teak og palisander, men palisander ble senere erstattet med Kebony, et spesialbehandlet norsk trevirke.

Svingninger i markedet

Skaugum-bestikket har opplevd en svingende popularitet gjennom årene det har vært i produksjon. Fra 1960- til 1980-tallet var det svært populært, men populariteten dabbet av på 1990-tallet.

Nye eiere og navnebytte

I 2011 overtok May Britt Solhaug Junger og Bernt Junger eierskapet av Geilo Jernvarefabrikk. De identifiserte et behov for modernisering og byttet navn på bedriften til Skaugum bestikkfabrikk. Det var igjen stor etterspørsel etter norskdesignede produkter, og dette ble utgangspunktet for en ny posisjonering i markedet.

I 2017 omsatte firmaet for 6,1 millioner norske kroner og hadde 6 ansatte.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Linder, Mats (2013). Skaugum: Norske designklassikere, Samler & Antikkbørsen, 4/2013

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg