Faktaboks

Sjur Mørdre
Født
1963

Sjur Mørdre er norsk polfarer. Han er også utvikler og forhandler av sportsutstyr og reisearrangør.

Som 23-åring krysset Mødre sammen med den yngre broren Simen Mørdre i 1986 Grønlands innlandsis sammen med Kai Knudsen og Vidar Sie.

I 1990-91 var Mørdre-brødrene de første til å krysse Antarktis på ski. Sammen med Ralph Høibakk og Herman Mehren hadde de nådd Sydpolen som de første på ski etter Roald Amundsen. Fotograf Hallgrim Ødegård sluttet seg til underveis til Sydpolen og ble med Mørdre-brødrene videre til McMurdo-sundet.

I 1992 gikk brødrene til Nordpolen og ble derved de første til å nå begge polene på ski. I 1998 skulle Sjur Mørdre gå til Nordpolen på ski med Knut Aas og Egil Nilsen, men de måtte hentes fra isen av et Twin Otter-fly på grunn av ødelagte ski.

Mørdre har krysset Grønland tilsammen elleve ganger og gått alene til Sydpolen uten etterforsyninger. Andre nordmenn som har gått alene til Sydpolen uten etterforsyning er blant andre Børge Ousland, Erling Kagge og Liv Arnesen.

I 1997 startet Mørdre turselskapet Hvitserk sammen med polfarer og globetrotter Lars Ebbesen og Afrika- og ski- og utstyrs-spesialist Martin Gudbrandsgård. Ekspedisjoner til blant annet Grønland, Sydpolen og høye fjell har bidratt til å bringe «vanlige mennesker» til disse ekstreme destinasjonene.

I oktober 2014 ble Mørdre æresmedlem i International Polar Guides Association. Han er bosatt i Lommedalen i Bærum.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg