Sjón

Faktaboks

Sjón
Sigurjón Birgir Sigurðsson
Født
27. august 1962, Reykjavík

Artikkelstart

Sjón er en islandsk forfatter.

Han debuterte i 1978 med diktsamlingen Sýnir, som ble fulgt av en rekke diktutgivelser. Sjón etablerte seg raskt som en av de sentrale stemmene i den unge islandske lyrikken. Hans senere diktsamlinger er preget av en postmodernistisk frihet i forhold til tradisjoner. Ofte beveger han seg mellom erotiske og angstfylte spenningsfelt.

Blant hans sentrale diktsamlinger kan nevnes Engill, pípuhattur og jarðarber (1989, Engel, flosshatt og jordbær). Han har også gitt ut de eksperimentelle romanene Stálnótt (1987, Stålnatt) og Augu þin sáu mig (1994; norsk oversettelse: Dine øyne så meg 2001). I 2001 utkom Með titrandi tár (Med dirrende tårer), en selvstendig fortsettelse av Augu þin sáu mig.

For romanen Skugga-Baldur (2003) mottok han Nordisk Råds litteraturpris i 2005. Romanen henter handlingen fra den islandske folkesagntradisjonen. Boken gir også en inntrengende skildring av to ulike menneskelige holdninger til livet, og til det som er svakt og annerledes – representert ved en ungjente født med Downs syndrom.

Sjón er også kjent for å ha skrevet filmmanus og forfattet en del av Björks sangtekster.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg