Shigeru Mizuki

Faktaboks

Shigeru Mizuki

Shigeru Mura

født:
8. mars 1922, Osaka
død:
30. november 2015, Tokyo
Den engelskspråklige utgaven av selvbiografiske «Onwards Towards Our Noble Deaths».

Shigeru Mizuki var en japansk tegneserieskaper og historiker, i hjemlandet best kjent for mangaen Kitaro, men i vesten bedre kjent for sine selvbiografiske og historiske utgivelser. Han var en av Japans mest kjente og respekterte tegneserieskapere, og regnes som en pionér innen manga-sjangrene «yokai» og «gekiga» (tegneserier for voksne).

Krig og tidlige år

Mizuki vokste opp med en sterk interesse for tegning og det overnaturlige, men andre verdenskrig holdt på å ødelegge for drømmene hans. Som 20-åring ble han innrullert i militæret i 1942 og sendt til Papua Ny-Guinea. Der fikk han først malaria og mistet deretter sin venstre arm i et bombeangrep fra allierte styrker, og han var den eneste overlevende i sin tropp.

Han forteller hele historien i tegneserien Onwards Towards Our Noble Deaths (1973). Den opprinnelig venstrehendte Mizuki måtte etter krigen lære seg å tegne med høyre arm, og han tok kunstnernavnet Mizuki (familienavnet er Mura) da han drev kafeen Mizuki herregård samtidig som han tegnet oppdrag for gateteater-tradisjonen «kamishibai».

Monstre og historie

Mizukis arbeid er preget av krigen og hans påfølgende pasifisme, samt interessen for det overnaturlige. I Japan er han best kjent for tegneserien GeGeGe no Kitaro (1960–1969), også kjent som Kitaro of the Graveyard, som tar utgangspunkt i Japans «yokai»-tradisjon, enkelt forklart fortellinger om monstre, demoner og ånder. Serien er videreutviklet i sju animerte tv-serier fra 1968 og fram til i dag, to spillefilmer og to animasjonsfilmer.

Tre Kitaro-bøker ble oversatt til engelsk tidlig på 2000-tallet, men det var først da det canadiske forlaget Drawn & Quarterly tok tak i hans historiske manga at han ble mer kjent i vest. Forlaget har oversatt Onwards Towards Our Noble Deaths (2011), selvbiografien NonNonBa (2012, opprinnelig 1977), Adolf Hitler-biografien Shigeru Mizuki's Hitler (2015, opprinnelig 1971) og det fire bind sterke storverket Showa: A History of Japan (2013–15, opprinnelig 1988–1989), der han forteller både sin egen personlige og det moderne Japans historie fra 1926–1989 over 2200 sider.

I 2016 innledet Drawn & Quarterly en oversettelse av GeGeGe no Kitaro, under navnet Kitaro, med hittil sju bøker utgitt.

Mizuki døde på sykehuset i 2015, av hjertesvikt etter et infarkt. Han ble 93 år gammel.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg