Shigeru Mizuki

Faktaboks

Shigeru Mizuki

Shigeru Mura

Født
8. mars 1922, Osaka
Død
30. november 2015, Tokyo
Den engelskspråklige utgaven av selvbiografiske «Onwards Towards Our Noble Deaths».

Artikkelstart

Shigeru Mizuki var en japansk tegneserieskaper og historiker, i hjemlandet best kjent for mangaen Kitaro, men i vesten bedre kjent for sine selvbiografiske og historiske utgivelser. Han var en av Japans mest kjente og respekterte tegneserieskapere, og regnes som en pioner innen manga-sjangrene «yokai» og «gekiga» (tegneserier for voksne).

Krig og tidlige år

Mizuki vokste opp med en sterk interesse for tegning og det overnaturlige, men andre verdenskrig holdt på å ødelegge for drømmene hans. Som 20-åring. i 1942, ble han innrullert i militæret og sendt til Papua Ny-Guinea. Der fikk han først malaria og mistet deretter sin venstre arm i et bombeangrep fra allierte styrker, og han var den eneste overlevende i sin tropp.

Han forteller hele historien i tegneserien Onwards Towards Our Noble Deaths (1973). Den opprinnelig venstrehendte Mizuki måtte etter krigen lære seg å tegne med høyre hånd, og han tok kunstnernavnet Mizuki (familienavnet er Mura) da han drev kafeen Mizuki herregård samtidig som han tegnet oppdrag for gateteatertradisjonen «kamishibai».

Monstre og historie

Mizukis arbeid er preget av krigen og hans påfølgende pasifisme, samt interessen for det overnaturlige. I Japan er han best kjent for tegneserien GeGeGe no Kitaro (1960–1969), også kjent som Kitaro of the Graveyard, som tar utgangspunkt i Japans «yokai»-tradisjon, enkelt forklart fortellinger om monstre, demoner og ånder. Serien er videreutviklet i sju animerte TV-serier fra 1968 og fram til i dag, to spillefilmer og to animasjonsfilmer.

Tre Kitaro-bøker ble oversatt til engelsk tidlig på 2000-tallet, men det var først da det canadiske forlaget Drawn & Quarterly tok tak i hans historiske manga, at han ble mer kjent i vest. Forlaget har oversatt Onwards Towards Our Noble Deaths (2011), selvbiografien NonNonBa (2012, opprinnelig 1977), Adolf Hitler-biografien Shigeru Mizuki's Hitler (2015, opprinnelig 1971) og det fire bind sterke storverket Showa: A History of Japan (2013–15, opprinnelig 1988–1989), der han forteller både sin egen personlige og det moderne Japans historie fra 1926–1989 over 2200 sider.

I 2016 innledet Drawn & Quarterly en oversettelse av GeGeGe no Kitaro, under navnet Kitaro, med hittil sju bøker utgitt.

Mizuki døde på sykehuset i 2015, av hjertesvikt etter et infarkt. Han ble 93 år gammel.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg