Shashotep

Shashotep var en by i Det gamle Egypt. Den var hovedstad i den 11. øvreegyptiske nome (Sha) og befinner seg sannsynligvis ved den moderne landsbyen Shutb, ca. 5 km. syd for Asyut, oldtidens Saut. Navnet Sha-shotep kan oversettes «Byen hvor guden Sha pasifiseres». I eldre kilder kan byen gå under navnene Khenet og Khenebet.

Faktaboks

Også kjent som

gresk Hypsele

Arkeologisk er Shashotep ennå ikke undersøkt, og det er kun skriftlige kilder som gjør at byen plasseres ved Shutb. Fra ptolemeisk tid stammer en gruppe administrative dokumenter som antyder at en betydelig andel av befolkningen hadde gresk opphav.

Gravplassen Deir-Rifah

En gravplass som befinner seg ved Deir-Rifah, ca. 4 km syd-vest for byen, ble utforsket av Petrie i 1906.1 Blant flere hundre mindre graver rager guvernørenes klippegraver fra Mellomriket. Mest kjent er De to brødres grav som ble funnet intakt med kister, figurer og statuetter av tre.2 Gravplassen er ellers kjent for de mange terrakottamodellene av hus, såkalte ba -hus, som Petrie fant over de mindre gravene. Gravplassen ble benyttet også i senere tider. Mange funn er preget av nær kontakt med naboland. Klippegravene ble etter hvert gjort om til klosterboliger for kristne munker. Også i dag er flere av gravene skjult bak et kloster som klynger seg til klippene.

I dag oppbevares mange funn fra Deir-Rifah i The Petrie Museum. Gjenstander er ellers spredd på museer verden over, blant annet i Brussel og New York. Gravgodset fra de to brødrenes grav, som inkluderer mumier og mumiekister er nå i Manchester Museum. Lenker ligger under Eksterne lenker i bunnen av artikkelen.

Religion

Shashotep var først og fremst et kultsentrum for guden Khnum, men særlig i yngre tekster gjøres det klart at Khnum var assimilert med Osiris, som også ble dyrket her. Flere tekster forteller at det var i denne byen Khnum formet menneskene.2

Inskripsjoner gjør det klart at Shashotep var fra gammelt av et kultsted for guden Sha (Shay); en gud som personifiserte menneskers skjebner. Sha var også assosiert med grisen, beduiner og vinproduksjon; aspekter som Sha delte med guden Seth. Det er særlig som kultsted for Seth at Shashotep har en plass i myter.4 Ifølge en myte om Horus fra Edfu ble Seth tildelt makten over Øvre Egypt mens Horus fikk Nedre Egypt etter Osiris' død. Seth tok da Shashotep som sin hovedstad, men ble senere fordrevet av Horus.5 Enkelte kilder til myten antyder også at Seths grav befinner seg i Shashotep.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Petrie, W.M. F., (1907): Gizeh and Rifeh, London. (tilgjengelig online)
  • Murray, M. A., (1910): The tomb of two brothers, Manchester.(tilgjengelig online)
  • Haikal, F. M., (1970-1972): Two Hieratic Funerary Papyri of Nesmin I-II, Pap. BM 10208, kol. 3,11.
  • te Velde, H., (1967): Seth, God of Confusion: A Study of his role in Egyptian mythology and religion. Leiden, s. 24.
  • Steiner, P., (2013), "Horus og Seth deler makten", i Det gamle Egypt: myter og rituelle skrifter, De norske bokklubbene, Oslo, s. 380-382.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg