Ba-fugl fra kisten til Ankhsenmut

Ba-fugl fra kisten til Ankhsenmut (død ca. 985-960 fvt.), nå i Kulturhistorisk museum, Oslo. Bildet er tegnet på innsiden av kisten, i hodeenden, og skulle illustrere at den avdødes ba svevde over hodet på mumien da kisten sto oppreist under de avsluttende begravelsesritualene. Begravelsen medførte at mumien ble lagt i sin grav under bakken, mens ba reiste opp på himmelen sammen med solguden. Med solens reise gjennom underverdenen om natten ble menneskenes komponenter gjenforent, og den døde kunne gjenoppstå til et evig liv blant guder og forfedre.

Ba-fugl fra kisten til Ankhsenmut
Av .
Lisens: Begrenset gjenbruk

Ba var en av menneskets åndelige former i Det gamle Egypt. I følge gammelegyptisk tankegang var ikke mennesket delt i kropp og sjel, men hvert individ besto av flere komponenter. Disse var både materielle som hjertet og kroppen, og immaterielle som det personlige navnet og menneskets åndelige former ka, ba og akh.

Ba siktet til individets unike personlighet, og representerte bevegelighet, frihet og hukommelse. Ba forenet fortiden med fremtiden, var knyttet til individets minne og levde videre etter døden.

Begravelsesriter frigjorde et menneskes ba etter døden, og muliggjorde foreningen mellom ka og ba i etterlivet slik at de tok form av en akh, et lysvesen.

Det var viktig at ba fant fram til graven, og kunne bevege seg mellom denne og underverdenen. Ba ble fremstilt som en fugl med menneskehode og var på samme måte som ka avhengig av offergaver i form av mat og drikke for å overleve.

Når en guddom blandet seg inn i et menneskes skjebne, ble det sagt at det var gudens ba som gjorde dette. Kongen kunne bli sett på som ba til en guddom, og en gud kunne bli sett på som ba til en annen gud.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg