Ba var en av menneskets åndelige former i Det gamle Egypt. I følge gammelegyptisk tankegang var ikke mennesket delt i kropp og sjel, men hvert individ besto av flere komponenter. Disse var både materielle som hjertet og kroppen, og immaterielle som det personlige navnet og menneskets åndelige former ka, ba og akh.

Ba siktet til individets unike personlighet, og representerte bevegelighet, frihet og hukommelse. Ba forenet fortiden med fremtiden, var knyttet til individets minne og levde videre etter døden.

Begravelsesriter frigjorde et menneskes ba etter døden, og muliggjorde foreningen mellom ka og ba i etterlivet slik at de tok form av en akh, et lysvesen.

Det var viktig at ba fant fram til graven, og kunne bevege seg mellom denne og underverdenen. Ba ble fremstilt som en fugl med menneskehode og var på samme måte som ka avhengig av offergaver i form av mat og drikke for å overleve.

Når en guddom blandet seg inn i et menneskes skjebne, ble det sagt at det var gudens ba som gjorde dette. Kongen kunne bli sett på som ba til en guddom, og en gud kunne bli sett på som ba til en annen gud.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.