Edfu

Artikkelstart

Edfu var en by i Øvre Egypt, mellom Esna og Aswan. Ifølge tradisjonen var det her kampene mellom Horus og Seth fant sted i Osirismyten, og stedet var følgelig et av de viktigste kultsteder for Horus, i sitt aspekt som Horus Behedety, Horus fra Behedet. Grekerne kalt byen Appollonospolis, siden de identifiserte Horus med Apollon.

Stedet er i dag best kjent for Horus-templet som ble påbegynt av Ptolemaios 3 i 237 fvt., som kanskje er det best bevarte av de egyptiske templene og i dag utgjør et viktig turistmål. Templet inkorporerer deler av et eldre tempel som kan dateres til det nye riket (ca. 1550-1069 fvt.), men Horus-kulten på stedet går antakelig mye lenger tilbake. Et viktig bidrag til vår forståelse av symbolikken i det ptolemeiske templet er norske Ragnhild Bjerre Finnestads doktoravhandling som ble forsvart ved Universitetet i Bergen i 1983.

Navnet er en arabisk forvansking av det gammelegyptiske Djeba, via det koptiske Etbo. De gamle egypterne kalte også stedet Behedet.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Finnestad, Ragnhild B. (1985). Image of the world and symbol of the creator. On the cosmological and iconological values of the temple of Edfu (Vol. 10). Wiesbaden: Otto Harrassowitz.
  • Wilkinson, R. H. (2000). The complete temples of ancient Egypt. London: Thames and Hudson, s. 204-07.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg