Edfu var en by i Øvre Egypt, mellom Esna og Aswan. Ifølge tradisjonen var det her kampene mellom Horus og Seth fant sted i Osirismyten, og stedet var følgelig et av de viktigste kultsteder for Horus, i sitt aspekt som Horus Behedety, Horus fra Behedet. Grekerne kalt byen Appollonospolis, siden de identifiserte Horus med Apollon.

Stedet er i dag best kjent for Horus-templet som ble påbegynt av Ptolemaios 3 i 237 fvt., som kanskje er det best bevarte av de egyptiske templene og i dag utgjør et viktig turistmål. Templet inkorporerer deler av et eldre tempel som kan dateres til det nye riket (ca. 1550-1069 fvt.), men Horus-kulten på stedet går antakelig mye lenger tilbake. Et viktig bidrag til vår forståelse av symbolikken i det ptolemeiske templet er norske Ragnhild Bjerre Finnestads doktoravhandling som ble forsvart ved Universitetet i Bergen i 1983.

Navnet er en arabisk forvansking av det gammelegyptiske Djeba, via det koptiske Etbo. De gamle egypterne kalte også stedet Behedet.

  • Finnestad, Ragnhild B. (1985). Image of the world and symbol of the creator. On the cosmological and iconological values of the temple of Edfu (Vol. 10). Wiesbaden: Otto Harrassowitz.
  • Wilkinson, R. H. (2000). The complete temples of ancient Egypt. London: Thames and Hudson, s. 204-07.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.