Asyut

Artikkelstart

Asyut er en by i Egypt som ligger rundt 400 km sør for Kairo, og er hovedstaden i gurvernementet med samme navn. Byen er en av de større byene i Øvre Egypt, og hadde en befolkning i overkant av 389 000 innbyggere i 2006 (FN), noe som utgjør en brøkdel av guvernementets totale befolkning i 2019, på 4 647 239 innbyggere (CAPMAS). Byen ligger på vestbredden av Nilen, omtrent halvveis mellom Aswandammen i syd, og Kairo i nord.

Faktaboks

Uttale
asyˈut

Eldre historie

I det gamle Egypt var Asyut et handelssenter grunnet sin sentrale plassering midt mellom handelsruter i ørkenene vest og øst for Nilen. Rester av oldtidens Asyut finnes fremdeles rett ved dagens by. Sørvest for byen finnes flere klippegraver fra det 12. dynasti (1991–1786 fvt.).

Asyut var det viktigste kultstedet for dyrkelsen av den ulve- eller sjakalhodede guden Wepwawet, som bærer flere likhetstrekk med guden Anubis. Asyut var under hellenistisk tid kjent som Lykopolis, 'ulvebyen', grunnet tilbedelsen av Wepwawet.

Nyere historie

Asyut har i moderne tid utviklet seg til et handels- og industrisentrum med tekstilfabrikker og produksjon av kunstgjødsel. Asyut produserer en rekke kunsthåndverk, blant annet keramikk, trearbeid og sølvappliserte sjal.

I 1902 ble det oppført et damanlegg som leder vann fra Nilen til kunstvanning av store landområder. Asyut Universitet ble grunnlagt i 1957, og er det største universitetet i Øvre Egypt. Universitetets logo vitner om byens gamle historie, men en solskive i gammel egyptisk stil. Byen er i dag et senter for koptiske kristne, som utgjør rundt halvparten av befolkningen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg