Sayda, havneby i Libanon, ca. 40 km sør for Beirut; 149 000 innb. (2003). Administrasjonssenter og handelsby. Fiskehavn. Dyrking av frukt (appelsiner, bananer, sitroner). Oljehavn og endepunkt for oljeledning fra Saudi-Arabia. Mange ruiner fra oldtiden. Oldtidens Sidon.

Sayda er meget gammel og har hatt en vekslende historie. I oldtiden var den fønikernes mektigste by. Assyrerne og babylonierne ville ha tak i dens rikdommer, foretok hærtog mot den, plyndret og ødela den. På 600-tallet f.Kr. blandet Egypt seg inn. Etterpå kom perserne, og byen fikk en ny storhetstid. I 348 f.Kr., under perserkongen Artaxerxes Ochus, ble den ødelagt igjen. Byen gav seg frivillig under Aleksander den store på 300-tallet. Etter hans tid stod den under selevkidene i Syria, ptolemeerne i Egypt, romerne og Herodes den store. I kristen tid ble byen bispesete.

I korstogstiden og under mongolenes angrep (1258 e.Kr.) ble Sayda herjet gjentatte ganger. Den var snart på kristne, snart på muslimske hender. I 1291 ble den endelig muslimsk. Sayda fikk en ny blomstringstid på 1600-tallet, da handelen ble oppmuntret og beskyttet. Men også på 1800- og 1900-tallet har byen lidd under bombardement og okkupasjon, ikke minst etter utbruddet av den libanesiske borgerkrigen 1976. Det er foretatt flere utgravninger nær byen; 1855 ble det oppdaget en stor nekropol med bl.a. sarkofagene av to sidonesiske konger fra oldtiden.

  Foreslå endringer i tekst

  Foreslå bilder til artikkelen

  Kommentarer

  Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

  Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

  Du må være logget inn for å kommentere.