Sandefjord Ballklubb

Sandefjord Ballklubbs logo
Sandefjord Ballklubb.
Lisens: CC BY 2.0
To av Sandefjord Ballklubbs store personligheter: Terje Liverød (til venstre) og Thorbjørn Svenssen. Svenssen er spilleren med nest flest kamper på det norske landslaget gjennom tidene, 104. Terje Liverød var lagets store spiller i 1970-årene, spilte senere for forløperen til FC København, Kjøbenhavns Boldklub og jobber nå blant annet som fotballagent i Uruguay. Dette er det siste bildet tatt av legenden Thorbjørn Svenssen, fotografert av sønnen med samme navn, sommeren 2009, et og et halvt år før Sandefjord-stopperen døde.
Terje Liverød og Thorbjørn Svenssen
Av .
Sandefjord ballklubb har vært i cupfinalen to ganger og tapt begge. Her under cupfinalen mot Fredrikstad i 1957, som klubben tapte 0–4. (Sandefjord i gule drakter).
Av /NTB scanpix.

Artikkelstart

Sandefjord Ballklubb ble stiftet i 1917 under navnet Sportsklubben Frem, endret til Sandefjord Ballklub i 1918, fordi det fantes en klubb med samme navn. Som en av få klubber spilte den i Norges øverste divisjon, Hovedserien, gjennom hele dens epoke fra 1948 til 1962. Klubben tok seg også til cupfinalene i 1957 og 1959, mot Fredrikstad og Viking, men tapte begge.

Sandefjord Ballklubb driver i dag kun med fotball, men tidligere har klubben også hatt bandy, skihopping og ishockey på programmet.

Fakta

  • Navn: Startet som Sportsklubben Frem i 1917, endret til Sandefjord Ballklub i 1918, i dag Sandefjord Ballklubb
  • Drakt: Gul trøye, svart bukse
  • Stadion: Storstadion
  • Flagg: Tre like store horisontale striper, svart i midten, gult over og under
  • Kjente spillere: Thorbjørn Svenssen med nest flest norske landskamper gjennom tidene og Terje Liverød. Sistnevnte er bosatt i Sør-Amerika, der han blant annet er spilleragent.
  • Beste prestasjoner: To sølv i NM, cupen, i 1957 og 1959

Historie

Etter å ha blitt tatt opp i kretsens B-serie i 1918, fortsatte laget som et serie A- og B-lag med varierende plasseringer fram til 1938, da laget rykket opp til Norges øverste serie; Norgesserien. Her tok klubben fjerdeplass i én av sju avdelinger, i Sandefjord Ballklubbs tilfelle en serie bestående av lag fra Vestfold. Året etter ble serien avbrutt grunnet den norske idrettsboikotten under krigen, og den landsomfattende serien ble først gjenopptatt i 1947, da Sandefjord Ballklubb kvalifiserte seg for opprykk og var ett av få lag som holdt seg i Hovedserien fra starten i 1948 fram til avslutningen av serien i 1962.

Hovedserien besto av to avdelinger av lag begrenset til og med Trøndelag i nord, senere beklaget av fotballforbundet som den største urettferdigheten gjennom tidene mot lag fra Nord-Norge ettersom de ikke fikk delta. Den beste plasseringen for Sandefjord Ballklubb i Hovedserien var en andreplass i sesongen 1955–1956 i gruppe A.

Klubben har rekorden i antall tilskuere på fotballkamp i Sandefjord‚ kvartfinalen i cupen i 1959, der 14 076 tilskuere fant veien til Gamle Stadion. Sandefjord Ballklubb vant kampen mot erkerival Larvik Turn 3–1.

I 1957 og 1959 tok klubben seg til cupfinalen, men tapte begge kampene, i 1957 0–4 for Fredrikstad og i 1959 1–2 for Viking etter ekstraomganger.

Maratonserien i 1961–1962 var et avgjørende veiskille i norsk seriefotball, og landet fikk én øverste divisjon, førstedivisjon. Sandefjord Ballklubb havnet under streken, men rykket opp til den øverste divisjonen igjen året etter, i 1963, der klubben holdt seg i to år, før den igjen rykket ned.

Sandefjord Ballklubb spilte i Norges nest øverste divisjon i 1989, 1990, 1994 og 1995, og på tredje øverste nivå fra 1996 til 1998.

Da Sandefjord Fotball ble opprettet i 1998, avga Sandefjord Ballklubb flertallet av spillerne til den nye klubben samt plassen i andre divisjon, mens ballklubben selv ble plassert i fjerde divisjon. Sandefjord Ballklubb har fortsatt som breddeidrettslag med både junior- og seniorfotball. I 2020 spiller A-laget i fjerde divisjon.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg