Sainte-Laguës metode er en beregningsmetode for fordeling av mandater ved forholdstallsvalg. I Norge bruker vi en modifisert form for denne beregningsmetoden.

Metoden går ut på at mandater skal fordeles mellom de konkurrerende partier etter at stemmetallene er delt på 1, 3, 5 osv. Metoden omtales derfor også som oddetallsmetoden.

Det parti som har fått flest stemmer, får slik første mandat, deretter konkurrerer samme parti om det neste mandat med stemmetallet delt på 3, så eventuelt delt på 5 osv.

I Norge har denne beregningsmetoden vært brukt ved stortingsvalg siden 1953, dog slik at første delingstall har vært 1,4 istedenfor 1. Denne modifikasjon er tatt med for å gjøre det noe vanskeligere for små partier å bli representert.

I perioden 1921–49 brukte man i Norge d'Hondts beregningsmetode. Her er delingstallene 1, 2, 3 osv. Denne metoden favoriserer de store partier vesentlig mer enn Sainte-Laguës metode. Oddetallsmetoden ble først lansert av den franske matematiker A. Sainte-Laguë i 1910.

Se også valgordning.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.