SOMUA S-35

SOMUA S-35
.
Lisens: CC BY SA 2.0

Artikkelstart

SOMUA S-35, egentlig Char SOMUA modèle 1935-S, var en fransk middelstung stridsvogn brukt under andre verdenskrig.

Historie

S-35 ble utviklet og produsert i et antall av omkring 500 av SOMUA (Société d'Outillage Mécanique et d'Usinage d'Artillerie), og var regnet som en av sin tids beste stridsvogner av sin klasse. Den var den første stridsvognen i verden som ble bygget med både støpt tårn og støpt skrog, skroget var støpt i tre deler og boltet sammen.

S-35 var for sin tid godt pansret, hadde god bevegelighet og rekkevidde, og hadde en effektiv kanon. Men stridsvognens potensiale i kamp ble hemmet av at vognkommandøren både måtte betjene radioen, og både lade og skyte kanonen, i tillegg til sine andre oppgaver.

S-35 ble brukt av franske styrker i forsvaret av Frankrike i 1940, og erobrede stridsvogner ble brukt helt til slutten av krigen av tyske avdelinger til trening og flyplassforsvar, blant annet i Norge.

Spesifikasjoner

S-35 var utstyrt med en åttesylindret bensindrevet V-motor med en ytelse på 190 hestekrefter. Utrustningen bestod av en 47-millimeter kanon og en 7,5-millimeter mitraljøse i et elektrisk drevet dreibart tårn.

  • Vekt: 19,5 tonn
  • Lengde: 5,38 meter
  • Toppfart: 37 kilometer i timen
  • Rekkevidde: 230 kilometer
  • Pansring: 20–55 millimeter
  • Mannskap: 3

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg