Romanifolkets/taternes kulturfond

Romanifolkets/taternes kulturfond ble opprettet som en kollektiv oppreisning til romanifolket/taterne for de overgrep folkegruppa var utsatt for gjennom mange hundre års forfølgelse og assimileringspolitikk (se romanifolk). Stortinget bevilget i 2004 en sum på 75 millioner kroner til fondet. Midlene skulle blant annet brukes til tiltak og aktiviteter for å fremme bevaring og utvikling av romanifolkets/taternes kultur, språk og historie.

Faktaboks

også kjent som:
RT-fondet

Pengene ble plassert på en rentebærende konto, og avkastningen ble i utgangspunktet forvaltet av en stiftelse, styrt av romanifolkets egne organisasjoner, stiftelsen Romanifolkets/taternes kulturfond. Fra 2014 ble fondet avløst av en årlig bevilgning over statsbudsjettet. Stortinget vedtok i juni 2017 at stiftelsen ikke lenger skal stå som mottaker av bevilgningen. Det skal i stedet etableres en ny modell for hvordan midlene skal disponeres – i samråd med representanter for romanifolket/taterne.

Ettersom det vil ta noe tid å få etablert en ny modell for den kollektive oppreisningen, er det opprettet en midlertidig tilskuddsordning til tiltak for romanifolket/taterne.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg