Romanifolkets/taternes kulturfond

Romanifolkets/taternes kulturfond ble opprettet som en kollektiv oppreisning til romanifolket/taterne for de overgrep folkegruppa var utsatt for gjennom mange hundre års forfølgelse og assimileringspolitikk (se romanifolk). Stortinget bevilget i 2004 en sum på 75 millioner kroner til fondet. Midlene skulle blant annet brukes til tiltak og aktiviteter for å fremme bevaring og utvikling av romanifolkets/taternes kultur, språk og historie.

Pengene ble plassert på en rentebærende konto, og avkastningen ble i utgangspunktet forvaltet av en stiftelse, styrt av romanifolkets egne organisasjoner, stiftelsen Romanifolkets/taternes kulturfond. Fra 2014 ble fondet avløst av en årlig bevilgning over statsbudsjettet. Stortinget vedtok i juni 2017 at stiftelsen ikke lenger skal stå som mottaker av bevilgningen. Det skal i stedet etableres en ny modell for hvordan midlene skal disponeres – i samråd med representanter for romanifolket/taterne.

Ettersom det vil ta noe tid å få etablert en ny modell for den kollektive oppreisningen, er det opprettet en midlertidig tilskuddsordning til tiltak for romanifolket/taterne.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.