Roman Ingarden

Faktaboks

Roman Ingarden
Uttale
ˈingarden
Født
5. februar 1893, Kraków, Polen
Død
14. juni 1970, Kraków, Polen

Artikkelstart

Roman Ingarden var en polsk filosof, elev av Edmund Husserl og professor i Kraków 1945–1963. I 1951 ble Ingarden avsatt av den polske regjering på grunn av «idealisme», men ble gjeninnsatt i 1956.

Filosofi

I Das literarische Kunstwerk (1931), som er ett av hans hovedverker, har Ingarden levert viktige bidrag til estetikken, særlig litteraturteorien. Han forkaster sin lærer Husserls «transcendentale idealisme» og bruker selv den fenomenologiske metode til å etablere en realistisk ontologi. Den reflekteres i hans estetikk i en estetisk sjikt-ontologi som søker å gjøre det estetiske objekt (kunstverket) uavhengig av dets psykologiske og sosiale betingelser. Et kunstverk er for Ingarden en ren «intensjonal gjenstand», hvor både kunstnerens meningsgivende intensjon («formål») og mottagerens meningstolkende intensjon er viktige.

Ingardens stil er preget av en uvanlig klarhet, som kanskje røper påvirkning fra de sterke analytisk-filosofiske retninger i Polen. Han har også påvirket den østeuropeiske lingvistiske strukturalisme.

Øvrige verker

  • Vom Erkennen des literarischen Kunstwerks (1937)
  • Der Streit um die Existenz der Welt (1947–48), som tar opp ontologiske problemer
  • På norsk: Innføring i E. Husserls fenomenologi. Ti Osloforelesninger 1967 (1970)

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg