arbeidsbørs

Artikkelstart

Arbeidsbørs er i Belgia og Frankrike navn på institusjoner opprettet av arbeidernes fagforeninger, først og fremst som arbeidsanvisningskontorer. I deres lokaler har arbeidsorganisasjonene ofte sine kontorer og møtesaler, så de spiller samme rolle som Folkets hus i andre land. Arbeidsbørsene organiserte også kveldskurs for arbeiderne og bidro til å spre kunnskap hos arbeiderne.

Faktaboks

Etymologi
fransk bourse du travail

De første arbeidsbørser ble opprettet i 1880-årene, ofte med støtte av stat og kommune. Arbeidsbørsene ble tidlig sentre for revolusjonær syndikalisme. I 1893 dannet de et eget landsforbund og gikk i 1902 sammen med fagforeningene om å danne Confédération générale du travail (CGT), og var frem til den første verdenskrig de beste støttepunkter for den. I mellomkrigstiden mistet arbeidsbørsene gradvis sin funskjon og innflytelse.

Arbeidsbørsene ble forbilder for de lokale faglige samorganisasjonene som etter tiltak fra Fagopposisjonen ble opprettet i Norge fra 1911 og utover. Det engelske ordet som svarer til arbeidsbørs, labour exchange, er i Storbritannia navnet på de offentlige arbeidsformidlingskontorer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg