Faktaboks

Robert Morris
Uttale
mˈorris
Født
9. februar 1931, Kansas City, Missouri, USA
Død
28. november 2018, Kingston, New York, USA
Mennesker interagerer med kunstverk
Mennesker interagerer med et kunstverk i en utstilling på Tate Modern som i 2001 gjenskapte Robert Morris utstilling på Tate gallery show i 1971.
Av /Scanpix/Ray Tang/REX .

Robert Morris var en amerikansk billedkunstner og teoretiker, en av senmodernismens mest sentrale kunstnere. Hans praksis var svært variert; han var en av konseptkunstens pionerer i begynnelsen av 1960-årene, og arbeidet med dans/performance, minimalistisk skulptur, prosesskunst, earth works, installasjoner, maleri og tegninger.

Samtidig var han også en ledende kunstteoretiker, og hører til en gruppe akademisk og filosofisk skolerte billedkunstnere som preget mye av den internasjonale kunsten siden 1950-årene. Hans teoretiske essayer ble publisert i sentrale kunsttidsskrifter fra slutten av 1960-årene, og er blant de viktigste kilder til forskning innen amerikansk og internasjonal senmodernisme og postmodernisme.

Et av de mest omtalte aspekter ved Morris' kunst, som han selv problematiserer i sine skrifter, er en sterk stilvariasjon. Hans ulike arbeider og strategier sprenger tradisjonelle rammer når det gjelder forestillingen om at en kunstner bare skal ha én stil, en såkalt signaturstil. Morris har betydd mye for forståelsen av språkets betydning for billedmessige uttrykk, og han har arbeidet med fenomenologiens rolle i utførelsen og forståelsen av nyere billedkunst. I en serie store tegninger har han arbeidet direkte med problemstillinger i den kjente amerikanske filosofen Donald Davidsons tenkning.

Robert Morris' verk var gjenstand for en stor retrospektiv utstilling i Guggenheim-museet i New York 1994. Hans samlede teoretiske skrifter ble publisert under tittelen Continuous Project Altered Daily: The Writings of Robert Morris (1993). Et av hans hovedverker Untitled (Threadwaste) (1968) ble vist på utstillingen Laying Low i Kunstnernes Hus, Oslo 1997.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg