Faktaboks

Rishi Sunak
Uttale

rˈisjiː sˈoːnæk

Født
12. mai 1980, Southampton, Storbritannia
Rishi Sunak
Rishi Sunak går ut av statsministerboligen 10 Downing Street i London 26. oktober 2022, dagen etter at han ble britisk statsminister.
Rishi Sunak
Av /Reuters/NTB.

Rishi Sunak er en britisk politiker og leder av Det konservative partiet. Siden 25. oktober 2022 er han Storbritannias statsminister.

Sunak er den første hinduistiske statsministeren i Storbritannia.

Bakgrunn

Sunak ble født i Southampton i 1980. Foreldrene hans innvandret fra Øst-Afrika, men har begge indisk bakgrunn. Sunak tok sin utdannelse ved Winchester College, før han gikk videre til Universitetet i Oxford og siden Stanford University i USA.

Politisk karriere

Før han gikk inn i politikken, jobbet han blant annet i ulike hedgefond og for investeringsbanken Goldman Sachs. I 2015 ble Sunak valgt til medlem av Det britiske underhuset fra valgkretsen Richmond i North Yorkshire. Han ble allerede i 2020 utpekt til finansminister i Boris Johnsons regjering. Her var han blant annet ansvarlig for pengestøtten den britiske staten ga innbyggerne under koronapandemien.

Etter at Johnson gikk av som statsminister og partileder sommeren 2022, stilte Sunak som kandidat til ledervervet i Det konservative partiet, men tapte avstemningen mot Liz Truss i september samme år. Truss måtte imidlertid gå av allerede i oktober etter at hennes første budsjett ble møtt med omfattende kritikk, og Sunak vant den påfølgende lederkampen i partiet.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg