Goldman Sachs Group

Artikkelstart

Goldman Sachs Group, Inc. er en amerikansk, multinasjonal investeringsbank og et finanskonsern med hovedkontor i New York i USA. Investeringsbanken er en av verdens største, og henter store deler av sine inntekter fra globale forretninger.

I 2019 hadde banken en omsetning på rundt 36,6 milliarder US dollar med rundt 38 200 ansatte, og en egenkapital på i underkant av 91 milliarder dollar. Goldman Sachs Inc. hadde 1859 milliarder dollar under forvaltning i 2019, og er en av verdens største investeringsbanker. Banken henter store deler av sine inntekter fra globale forretninger. Denne virksomheten sto for 42 prosent av totale inntekter i 2019. Goldman Sachs har ekspandert gjennom en rekke oppkjøp og eier blant annet meglerfirmaet Spear, Leeds & Kellogg, som de kjøpte opp i 2000.

Goldman Sachs ble rammet hardt av finanskrisen i 2008–2009 og ble kritisert for å ha ført kundene sine bak lyset og ha tjent store penger på sammenbruddet i eiendomsmarkedet. De ble idømt en bot fra det amerikanske børs- og verdipapirtilsynet (SEC) på 550 millioner dollar. Selskapet benektet å ha gjort noe galt, men betalte boten.

Historie

Selskapet ble grunnlagt i 1869 av Marcus Goldman, en tysk immigrant til USA. Hans svigersønn, Samuel Sachs, ble partner i 1882, mens Goldmans sønn, Henry Goldman, ble partner i 1885. Som følge av disse endringene fikk selskapet navnet Goldman, Sachs & Co i 1885. I 1897 etablerte Goldman, Sachs & Co forbindelser med bankierer og banker i flere europeiske hovedsteder. Investeringsbanken åpnet dessuten filialer i Chicago (1900), San Francisco (1918), samt Philadelphia og St. Louis (1920).

Goldman, Sachs & Co ble rammet av den store depresjonen på 1930-tallet, etter kraftig ekspansjon siden 1900. Investerings-trusten Goldman Sachs Trading Corporation kollapset i krisen, men uten at firmaets eksistens ble truet.

Etter 1945 vokste imidlertid Goldman Sachs til en fullservice investeringsbank. I 1997 ble firmaet organisert som et aksjeselskap, i 1998 ble det børsnotert, og Hank Paulson ble utnevnt til styreformann og administrerende direktør. I 2004 overtok Lloyd Blankfein toppledelsen av selskapet. Paulson forlot firmaet i 2006, da han ble utnevnt til finansminister (Secretary of the Treasury) i administrasjonen til president George W. Bush.

Goldman Sachs og finanskrisen

Goldman Sachs ble rammet hardt av finanskrisen i 2008–2009. Høsten 2007 måtte investeringsbanken Bear Sterns legge ned to hedgefond med store tap for banken. Etter flere store tap, måtte banken reddes av myndighetene. Senere i 2008 måtte alle de fire største investeringsbankene på Wall-Street, Morgan Stanley, Goldman Sachs, J.P. Morgan og Lehman Brothers, ta store tap. Sistnevnte gikk konkurs 15. september 2008, og krisen vokste i dybde og omfang nasjonalt og internasjonalt. Etter et anslag av Reuters tapte europeiske og amerikanske banker om lag 1080 milliarder dollar i finanskrisen.

Goldman Sachs og flere andre investeringsbanker og meglerhus ble fra mange hold, særlig media, gitt ansvaret for å ha forårsaket finanskrisen. Kritikken gikk hovedsakelig ut på at finansinstitusjonene hadde satt sammen pakker av både forbrukslån, pantelån knyttet til boliger og annen fast eiendom og bedriftslån. Deretter utstedte investeringsbankene obligasjoner med sikkerhet i disse pakkene. Obligasjonene ble solgt til investorer i inn- og utland. Risikoen i disse papirene var svært høy.

Kritikk etter finanskrisen

Goldman Sachs ble – i likhet med andre investeringsbanker – kritisert for å ha ført kundene sine bak lyset og tjent store penger på sammenbruddet i eiendomsmarkedet. I denne forbindelsen ble selskapet kritisert for å ha unnlatt å informere sine kunder om den betydelige risikoen som lå i de produktene de hadde solgt dem med tilknytning til boligmarkedet.

I 2010 påla det amerikanske børs- og verdipapirtilsynet SEC i denne forbindelse Goldman Sachs å betale en bot på 550 millioner dollar. Selskapet benektet å ha gjort noe galt, men betalte boten. I 2014 måtte Goldmann Sachs betale 1,2 milliarder dollar til Federal Housing Finance Agency. Endelig aksepterte Goldman Sachs i 2016 ifølge The Wall Street Journal å betale et gebyr på fem milliarder dollar til det amerikanske justisdepartementet samt en rekke andre offentlige organer. Vel 1,8 milliarder dollar av beløpet ble øremerket til lettelser for lånekunder, samt støtte til bygging av boliger til vanskeligstilte.

Endelig har det også blitt reist kritikk om svært høye utbetalinger til sjefene i Goldman Sachs. Blant annet tjente toppsjefen Lloyd Blankfein 54 millioner dollar i 2006.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg