Repparfjorden er en fjord i Kvalsund kommune, Finnmark. Fjorden ligger sørøst for Kvaløya og er 14 kilometer lang.

Repparfjorden har sin munning sørøst av Kvaløya (Fálá) og skjærer seg innover i landet videre i samme retning. Repparfjorden er en grunn fjord med gjennomsnittsdyp på 40-60 m og med sterke strømmer langs bunnen inn over fjorden.

Ved munningen ligger fjellene Handelstind på fastlandet i sørvest og Klubben (Klubbočohkka) i nordøst. Fjorden er omkranset av fjell i opp mot 700 moh. I botn renner Repparfjordelva (Riehpovuonjohka) ut.

Mesteparten av Kvalsund kommunes bosetning ligger rundt Repparfjorden. Kommunesenteret Kvalsund (Ráhkkerávju) ligger under Handelstinden, og bygda Stállogárgu like i nærheten på Kvaløysida.

Det største stedet i fjordens indre del er Fægfjord (Veaiggosvuotna), som ligger på sørsida. Det bor færre folk på nordsida, der den eneste gjenværende bygda er Klubben (Klubbogohppi).

På sørsiden av fjorden finnes kobberkisforekomster knyttet til Raipas-komplekset. Forekomstene ble funnet omkring 1900 og anslått til 10 mill. tonn med 0,72 % kobber. Folldal Verk A/S overtok rettighetene i 1970 og drev Repparfjord kobbergruver i 1972–78, da gruvene ble nedlagt på grunn av sviktende kobbergehalter.

Det planlegges gruvedrift i større skala i fjellmassivet Nussir mellom Kvalsund bygd og Fægfjord.

Det norske navnet kan være en fornorskning av det samiske, som igjen kan ha forbindelse med ordene riehppi (skar) eller riehpu (fattigmann, stakkar). En mulig norsk forklaring ligger i det norrøne ordet reipari, 'repslager'.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.