Repparfjorden, fjord i Kvalsund kommune, Finnmark, Fjorden ligger på fastlandet sørøst for Kvaløya (Fálá) og strekker seg fra Kvalsundet rundt 14 km mot sørøst.

Faktaboks

Etymologi
av norrønt reipari, ‘repslager’
Også kjent som

samisk Riehpovuotna

Geografi

Repparfjorden er relativt grunn med gjennomsnittsdyp på 40-60 m og største dybde 123 meter i ytre del. Det går sterke strømmer langs bunnen innover fjorden. Langs sørsiden av fjorden fører Rv.94 mellom E6 og Hammerfest.

Ved fjordmunningen ligger fjellene Handelstind (310 moh.) på fastlandet i sør og Storklubben (Klubbočohkka; 137 moh.) i nord. I større avstand fra fjorden når fjellene i opp mot 700 moh. i nordøst og 600 moh. i sørvest. I fjordbotnen munner Repparfjordelva (Riehpovuonjohka) som har sine kilder på Sennalandet på grensen mellom Kvalsund og Alta.

Bosetning

Mesteparten av Kvalsund kommunes bosetning ligger rundt munningen av Repparfjorden, særlig i og omkring kommunesenteret og eneste tettsted Kvalsund (Ráhkkerávju) på fastlandet under Handelstinden, og bygda Stallogargu på Kvaløya.

Det største stedet i fjordens indre del er Fægfjord (Veaiggosvuotna), som ligger på sørsida. Det bor færre folk på nordsida av fjorden, der den eneste gjenværende bygda er Klubbukta (Klubbogohppi).

Næringsliv

På sørsiden av fjorden finnes kobberkisforekomster knyttet til Raipas-komplekset. Forekomstene ble funnet omkring 1900 og anslått til 10 mill. tonn med 0,72 % kobber. Folldal Verk A/S overtok rettighetene i 1970 og drev Repparfjord kobbergruver i 1972–1978, da gruvene ble nedlagt på grunn av sviktende kobbergehalter.

Det planlegges gruvedrift i større skala i fjellmassivet Nussir som ligger på sørsiden av Repparfjorden, mellom Kvalsund tettsted og Fægfjord.

Navnet

Navnet Repparfjorden har ikke noen sikker forklaring. De eldste registrerte navneformene gjelder fjorden og fjordbotnen: Riberbotten (1683), Reperbotten (1698) og Reiperfjord (1708). Førsteleddet kan være et bortkommet elvenavn, Reppa, av rapp, 'den raske', brukt om Repparfjordelva. En annen tolkning bygger på at navnet kommer av norrønt (h)reppr, 'grend', og en tredje at førsteleddet henger sammen med norrønt reipari, 'repslager'. Alle disse tre tolkningene bygger på at navnet har en norsk opprinnelse. Navnet kan også ha en samisk opprinnelse, av riehppi, 'skar', eller riehpu, 'fattigmann, stakkar', som er gitt en fornorsket form.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg