Rensåvassdraget

Artikkelstart

Rensåvassdraget er et vassdrag Skånland kommune, Troms, med øverste kilder i fjellmassivet nord for Skittendalstinden (1306 moh.) på Skånlandhalvøya mellom Tjeldsundet og Grovfjorden.

Innerst i den vide og myrlendte Storjorddalen samles flere småelver og danner Storjordelva som lenger nede kalles Rensåelva. Denne renner gjennom Rensåvatnet (16 moh.) og munner ut i Astafjorden mellom Elvenes og Renså. Vassdraget drenerer den østlige delen av Skånlandhalvøya. Nedbørfeltets areal er 71 km2.

Øverst i Rensådalen renner elva gjennom skogområder med et helt naturlig plante- og dyreliv og med alle de naturlige økologiske prosessene. Av spesielle kvaliteter er en godt bevart kystfuruskog. Disse områdene, på omlag 1300 dekar, ble i 2000 fredet som Balteskardvatnet naturreservat.

Fv. 825 mellom E 6 i Gratangen og E 10 ved Tjeldsundbrua følger den nedre delen av vassdraget, blant annet langs Rensåvatnet der det er et attraktivt hytteområde. Laks, sjøørret og sjørøye går cirka 5 km opp i elva.

Sammen med områdene rundt Tennevik‑, Lakså‑ og Kvitforsvassdragene, de to sistnevnte i Evenes kommune, utgjør området rundt Rensåvassdraget et sammenhengende variert skog- og fjellterreng på Skånlandhalvøya som brukes mye til friluftsliv og rekreasjon.

Vassdraget er vernet i Verneplan I (St. prp. nr 4 1972-73).

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg