Rensåvassdraget er et vassdrag Skånland kommune, Troms, med øverste kilder i fjellmassivet nord for Skittendalstinden (1306 moh.) på Skånlandhalvøya mellom Tjeldsundet og Grovfjorden.

Innerst i den vide og myrlendte Storjorddalen samles flere småelver og danner Storjordelva som lenger nede kalles Rensåelva. Denne renner gjennom Rensåvatnet (16 moh.) og munner ut i Astafjorden mellom Elvenes og Renså. Vassdraget drenerer den østlige delen av Skånlandhalvøya. Nedbørfeltets areal er 71 km2.

Øverst i Rensådalen renner elva gjennom skogområder med et helt naturlig plante- og dyreliv og med alle de naturlige økologiske prosessene. Av spesielle kvaliteter er en godt bevart kystfuruskog. Disse områdene, på omlag 1300 dekar, ble i 2000 fredet som Balteskardvatnet naturreservat.

Fv. 825 mellom E 6 i Gratangen og E 10 ved Tjeldsundbrua følger den nedre delen av vassdraget, blant annet langs Rensåvatnet der det er et attraktivt hytteområde. Laks, sjøørret og sjørøye går cirka 5 km opp i elva.

Sammen med områdene rundt Tennevik‑, Lakså‑ og Kvitforsvassdragene, de to sistnevnte i Evenes kommune, utgjør området rundt Rensåvassdraget et sammenhengende variert skog- og fjellterreng på Skånlandhalvøya som brukes mye til friluftsliv og rekreasjon.

Vassdraget er vernet i Verneplan I (St. prp. nr 4 1972-73).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.