Rensåvassdraget, har sitt utløp på Elvenes i Skånland kommune i Troms. Vassdraget drenerer den nordøstlige delen av Skånlandhalvøya. Nedbørfeltets areal er 71 km2.

Elva starter i det ville fjellmassivet nord for Skittendalstinden (1306 moh), sør for dette fjellmassivet starter Kvitfors- og Tennevikvassdraget. Innerst i den vide og myrlendte Storjorddalen møtes et østlig og vestlig elveløp som herfra får navnet Storjordelva, senere kalt Rensåelva. Øverst i Rensådalen renner elva gjennom skogområder med helt naturlig plante- og dyreliv og med alle de naturlige økologiske prosessene. Av spesielle kvaliteter er godt bevart kystfuruskog. Disse områdene, på omlag 1300 da, ble i år 2000 fredet som Balteskardvatnet naturreservat.

Rv 825 følger den nedre delen av vassdraget, langs Rensåvatnet. Her er det et attraktivt hytteområde. Laks, sjøørret og sjørøye går ca. 5 km opp i elva.

Sammen med Tennevik‑, Lakså‑ og Kvitforsvassdragene utgjør Rensåvassdraget et sammenhengende variert skog- og fjellterreng på Skånlandhalvøya som brukes mye til friluftsliv og rekreasjon.

Vassdraget er vernet i Verneplan I (St. prp. nr 4 1972-73).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.