Renato Fasano

Faktaboks

Renato Fasano
Uttale
fasˈano
Født
21. august 1902, Napoli, Italia
Død
3. august 1979, Roma, Italia

Artikkelstart

Renato Fasano var en italiensk dirigent og musikkviter som ble verdensberømt gjennom sitt barokkensemble I Virtuosi di Roma.

Utdannelse

Fasano var født og oppvokst i Napoli og fikk sin musikkutdannelse ved konservatoriet i hjembyen.

Karriere

Fasano var direktør for Santa Cecilia-akademiet i Roma i årene 1944–1947, direktør for konservatoriet i Venezia i årene 1947–1960 og deretter igjen i Roma.

I 1948 stiftet Fasano Collegium Musicum Italicum, som i 1950 ble kjernen i kammermusikkensemblet I Virtuosi di Roma. Med dette orkesteret ga han konserter med eldre italiensk musikk. Fra arkivene hentet Fasano verker av barokkomponister som Arcangelo Corelli, Antonio Vivaldi og Giovanni Pergolesi og av senere komponister som Baldassare Galuppi og Giovanni Paisiello.

Med dette repertoaret ledet han ensemblet på turnéer til en rekke land. Turnéene var med å skape en ny interesse for Antonio Vivaldi, som Fasano ofte hadde på programmet. Ensemblet ble nedlagt ved Fasanos død i 1979.

Fasano dirigerte også opera og etablerte scenen Piccolo Teatro Musicale Italiano i Roma i 1957.

Plateinnspillinger

Fasano ledet I Virtuosi di Roma i flere plateinnspillinger. Særlig bemerket var innspillingen av Orfeo ed Euridice av Christoph Willibald Gluck med Shirley Verrett, Anna Moffo og Judith Raskin for selskapet RCA.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg