Reier Gjellebøl

Faktaboks

Reier Gjellebøl
Giellebøl
Født
22. april 1737, Høland (nå Aurskog-Høland), Akershus
Død
24. november 1803, Stavanger

Artikkelstart

Reier Gjellebøl var en norsk prest og sakprosaforfatter.

Han sluttet seg til herrnhuterne i København og ga ut flere religiøse skrifter, blant annet et par teologiske lærebøker. I 1771 utkom Naturlig og oeconomisk Beskrivelse over Hølands Præstegield (utgitt på ny i faksimile u 1977), som var tilegnet Struensee. Samme år utkom anonymt på romeriksmål med dansk oversettelse Samtale imellem Einer Jermonsøn og Reiar Randulvsøn paa Opland i Aggershuus-Stift, med kritikk over embetsmenn i Norge.

Skriftet har særlig interesse som det første større originale prosaskriftet på norsk bygdemål (trykt på ny i Historisk tidsskrift, 3. rekke, bind 5). Det har vært sett på som et interessant utslag av den norske bondereisningen mot embetsmennene og som et varsel om målreisningstanken.

Da Struensee falt, måtte Gjellebøl gjøre ydmykende avbikt og fikk så Valle sognekall i Setesdal. I Topographisk Journal i 1800–1801 lot han trykke en beskrivelse over Setesdal. Denne var i 1780 blitt prisbelønnet av Det danske landhusholdningsselskab. I 1782 ble han prost i Stavanger.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg