Faktaboks

Red Adair
egentlig: Paul Neal Adair
Uttale
ədˈer
Født
18. juni 1915, Houston, Texas, USA
Død
7. august 2004, Houston, Texas, USA
Brønndrepere
Blowout-ekspertene og brønndreperne Paul «Red» Adair (til venstre) og Boots Hansen i arbeid under Bravo-ulykken i 1977.
Av /NTB.
Brannslukking

Red Adair driver brannslukking etter Piper Alpha-ulykken i 1988.

Av /NTB scanpix.

Red Adair var en amerikansk ekspert på å stanse oljebranner og ukontrollerte gass- og oljeutblåsinger. Han opparbeidet seg en legendarisk posisjon og ble symbolet på «brønndreperen». Adair ble særlig kjent i Norge etter utblåsningenBravo-plattformen i Nordsjøen i 1977 og ved slukkingen av oljebrannene i Kuwait etter avslutningen av golfkrigen i 1991.

Yrkeskarriere

Adair tok sin første jobb i oljeindustrien i 1938 og fra 1939–1959 arbeidet han som brannmann hos firmaet Myron Kinley, der han jobbet med å slukke oljebranner. Under andre verdenskrig tjenestegjorde han for 139. Bomb Disposal Squad i Japan, hvor han arbeidet med å uskadeliggjøre bomber.

I 1959 startet han firmaet Red Dair Wild Well Control som var spesialisert på oljebranner og utblåsinger. Senere ble navnet på virksomheten endret til The Red Adair Service and Marine Company (Red Adair Co).

I 1993 avsluttet Adair yrkeslivet og bedriften ble solgt til Global Industries. Året etter sluttet flere av de viktigste ansatte og startet International Well Control (IWC). Tidligere hadde to andre ansatte gått over til konkurrenten Boots & Coots International Well Control Inc.

Det er anslått at Red Adair og hans team fikk kontroll med over 2000 utblåsninger og oljebranner.

Brønndreperen

Adair ble engasjert i forbindelse utblåsningen fra Bravo-plattformennorsk sokkel i 1977. Blant andre kjente ulykker han og hans lag bidro med å slokke og stoppe var brannen og utblåsningen etter Piper Alpha-ulykken i 1988, en brann på en australsk olje- og gassplattform i 1968, Marchand-brannen på Louisiana-kysten i 1970, IXTOC-blowouten i Mexicogolfen i 1979 og brannen på Gassi Touil-gassfeltet i Algerie fra 1961–1962, som ble kalt «The Devils Cigarette Lighter». Denne prestasjonen ble rekonstruert i filmen Hellfighters (1968), hvor skuespilleren John Wayne portretterte Adair som slokket gassbrannen i ørkenen i Algerie som hadde vart i seks måneder.

Selv om det etter hvert kom en rekke brønndreperfirmaer regnes «Red Adair» som pioneren innen bransjen. Mange av konkurrentene ble startet av brønndrepere som hadde vært ansatt hos Adair.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • MacRae, Michal (2012). «Red Adair to the Rescue», Asme, desember 2012.
  • The New York Times (1994). «Red Adair Sells his Company», The New York Times, 5.1.1994.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg