RBMK

Skjematisk fremstilling av RBMK-reaktoren

Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

RBMK er en vannkjølt og grafittmoderert kjernereaktor som ble utviklet og tatt i bruk i tidligere Sovjetunionen på 1950-tallet. Reaktoren er en tidlig annengenerasjonsreaktor basert på en konstruksjon som etter manges mening ikke tilfredsstiller dagens krav til kjernekraftsikkerhet. I 1986 var reaktoren involvert i Tsjernobyl-ulykken, som regnes for å være verdens verste kjernekraftulykke.

Faktaboks

Også kjent som

LWGR - Light Water Graphite Reactor

Reaktoren bruker lettvann (ordinært vann) som kjølemiddel og grafitt som moderator. Kjernebrenselet er lett anriket uran.

En innvending som er reist mot denne reaktoren er at den er konstruert med en positiv voidkoeffisient, slik at den lett blir ustabil. Dette har sammenheng med kombinasjonen av vann som kjølemiddel og grafitt som moderator. Vann har nemlig også evnen til å absorbere nøytroner. Det betyr at når driften av reaktoren reguleres av de nøytronabsorberende kontrollstavene, må en ta hensyn til at også vannet absorberer nøytroner. Hvis vannet overopphetes og begynner å fordampe, fortrenges vannet av damp som har en langt lavere tetthet enn vann, og følgelig også en lavere evne til å absorbere nøytroner. Det vil i praksis si at vannets nøytronabsorberende evne svekkes, hvorved det dannes flere nøytroner. Siden det er grafitten som sørger for at nøytronene modereres, vil økt tilfang av nøytroner bidra til å forsterke den nukleære kjedereaksjonen. Det leder til at flere urankjerner fisjoneres og at reaktoren dermed produserer mer varme, som igjen leder til at mer vann går over til damp hvorved det oppstår en termisk tilbakekopling som driver prosessen ytterligere opp.

I kjølvannet av Tsjernobyl-ulykken har det utviklet seg et internasjonalt press for å få stengt ned de gjenværende reaktorene av denne typen. Flere slike reaktorer er nå avviklet, blant annet er Ignalina kjernekraftverk i Litauen nå i sin helhet nedlagt. Russland har fremdeles 9 RBMK-reaktorer i drift, fordelt på kraftverkene Kursk (4 reaktorer), Leningrad (2 reaktorer) og Smolensk (3 reaktorer). Alle disse reaktorene skal nå være oppgradert med en rekke nye sikkerhetstiltak som reduserer faren for at reaktoren kommer ut av kontroll.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg