Ignalina (kjernekraftverk)

Artikkelstart

Ignalina er et nedlagt kjernekraftverk i Visaginas kommune i Litauen. Kraftverket besto av to russiske RBMK-reaktorer, hver med en ytelse på 1300 MW e. Reaktor 1 ble satt i kommersiell drift i 1985, mens reaktor 2 startet driften i 1987. Kraftverket var omstridt siden reaktorene var av samme type som ble brukt i Tsjernobyl kjernekraftverk.

Kraftverket var opprinnelig dimensjonert for en ytelse på 2 × 1 500 MWe, og var tiltenkt å forsyne ikke bare Litauen, men også nabolandene Latvia, Hviterussland og den russiske enklaven Kaliningrad. I 1989 ble 42 prosent av produsert kraft eksportert, men dette ble faset ned gjennom 1990-årene. I 2004 produserte kraftverket 13,9 TWh elektrisk energi, som utgjorde cirka 70 prosent av landets forbruk.

Etter ulykken i Tsjernobyl ble kraftverket av sikkerhetsmessige grunner nedgradert til 2 × 1 300 MWe. Kraftverket ble likevel ikke vurdert til å tilfredsstille vestlige krav til sikkerhet, og etter press fra EU ble kraftverket stengt; reaktor 1 ved utgangen av 2004 og reaktor 2 ved utgangen av 2009. Dette fikk store økonomiske følger for landet. Tapet av egen produksjonskapasitet måtte i stor grad kompenseres med økt import, men også med økt produksjon av gasskraft. De økonomiske tapene er delvis kompensert ved hjelp av støttemidler fra EU. EU har også gitt støtte til kostnadene knyttet til nedlegging (dekommisjonering) av kraftverket.

I samarbeid med de andre baltiske landene planlegges et nytt kjernekraftverk i Litauen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg