Rødøya (øy i Rødøy)

På løveryggen

På ryggen til Rødøyløva. Her starter veien opp til løvehodet.

På løveryggen
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Rødøya er ei øy i Rødøy kommune i Nordland fylke. Den har et areal på 8,2 kvadratkilometer og 139 innbyggere (2020). Øya ligger utenfor munningen av Tjongsfjorden på kysten av Nord-Helgeland. Landskapet på Rødøya er for det meste berglendt og domineres av Rødøyløva (443 meter over havet) som er et kjent sjømerke på vestsiden av øya. I 2018 ble det bygget en sherpatrapp for å gi enklere tilgang til toppen av øya. All bebyggelse ligger i sør.

Fiske er dominerende næringsvei på Rødøya. Øya kan også skilte med Norges eneste bamsemuseum, der man finner en kafé og mer enn 1500 bamser.

Fra Losvika sør på Rødøya er det hurtigbåtforbindelse til Bodø og Sandnessjøen, likeledes til de andre større, bebodde øyene i kommunen og til kommunesenteret Vågaholmen på nordsiden av Tjongsfjordens munning. Det er også fergeforbindelse med disse øyene og med Jektvik på fylkesvei 17 – Kystriksveien i Nordland – på fastlandet.

Rødøya var tidligere kommunesenter i Rødøy kommune, og har vært kirkested fra middelalderen. Nåværende kirke er en trekirke fra 1885 med åttekantplan som ligger i Losvika. Kirken er en av Nordlands største, med omtrent 700 sitteplasser. I 2009 holdt kirken på å brenne ned, etter at den ble truffet av lynnedslag. Innbyggerne sørget for å berge det meste av kirken og inventaret, men sakristiet ble utbrent og den fikk store vannskader. Bak kirken finnes Solparken, og i samme område ble skøyteløperen Hjalmar «Hjallis» Andersen født.

På Rødøy finner man også Klokkergården Gjestgiveri, som er en gammel herregård, bygget i 1904. Opprinnelig ble Klokkergården bygget som internatskole, med egen bolig til rektor og lærerne. Skolen var i drift til 1968. Etter det ble bygningen stående tom i mange år, og forfalt vesentlig, inntil nye eiere overtok. I 1997 sto gjestgiveriet ferdig restaurert, og framstår idag som et viktig trekkplaster for tilreisende til øya.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg