Faktaboks

Rómulo Gallegos

Rómulo Gallegos Freire

Uttale
gajˈeγås
Født
2. august 1884, Caracas, Venezuela
Død
5. april 1969, Caracas, Venezuela
Rómulo Gallegos
Av .

Rómulo Gallegos var en venezuelansk romanforfatter, og en av den moderne spansk-amerikanske litteraturens fremste prosaister.

Forfatterskap

Gallegos debuterte i 1913 med en samling fortellinger, Los aventureros (Eventyrerne), etterfulgt av romanene El último Solar (Den siste Solar) også kjent under tittelen Reinaldo Solar, fra 1920, og La trepadora (Klatrerinnen) fra 1925.

I 1929 utkom det som regnes som Gallegos' hovedverk, romanen Doña Bárbara. Den ble oversatt til norsk av Aksel Sandemose i 1941, under tittelen Donna Barbara. Romanen skildrer Venezuelas ville lavland (llanos), som også er personifisert i den kvinnelige hovedpersonen Bárbara.

Blant Gallegos' senere romaner bør fremheves Cantaclaro (1934) og Canaima (1935), en skildring fra gummiplantasjene.

Gallegos ble flere ganger foreslått som kandidat til Nobelprisen i litteratur. I 1947 ble han valgt til Venezuelas president, men ble styrtet året etter ved et militærkupp.

Flere verker

  • Pobre negro (1937)
  • El forastero (1942)
  • Sobre la misma tierra (1943)
  • La brizna de paja en el viento (1952)
  • Tierra bajo los pies (1971)
  • Una posición en la vida (1954), essaysamling.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg